GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Μοτοσυκλέτα > Τεχνικά θέματα διάφορα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιό 15-03-2010, 22:58
DERTILAS Ο/Η DERTILAS βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Apr 2009
Περιοχή: Μαρουσι Αθηνα
Μoto: GS 1200 ADVENTURE
Προεπιλογή Απάντηση: ΔΙΣΚΟΣ TOURATECH

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από allen Εμφάνιση μηνυμάτων
και γιατι βρε παιδες ,χρεωνουν 1000€ για το 1200?(ποσα αντ/κτικα και ποσα εργασια?
Εμενα χανει η τσιμουχα του σαζμαν, 1200 gsa του 2006, και για να την αλλαξουν μου λενε οτι ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα εχουν περασει λαδια στο δισκο και πλατο, οποτε τα αλλαζουν και αυτα με κοστος πανω απο 1000 εουρος!!!!Στα επομενα μοντελα αλλαξαν την τσιμουχα με καποια πιο ενισχυμενη.....
Reply With Quote
Παλιό 15-03-2010, 23:37
sakis656 Ο/Η sakis656 βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2009
Περιοχή: Δράμα
Μoto: BMW R1200GS '04

Το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ φίλε dertilas και μου είπαν 1000€ για αλλαγή, η οποία εάν δεν γίνει άμεσα μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά και ο δίσκος! (Αυτά απο την ΒMW στην θεσ/νίκη)

Στην Ξάνθη στον Ντόλα μου είπαν πάνω κάτω τα ίδια, με την διαφορά οτι ξέρει περιπτώσεις απο άλλα GS οπου υπάρχει διαρροή πολλά χρόνια και δεν έχει πάθει τίποτα ο δίσκος. Απο την άλλη (το δικό μου είναι του '04) μου είπε οτι δεν χρειάζεται να δώσω προληπτικά 1000€, παρά να περιμένω και εάν εμφανιστεί το πρόβλημα να αλλάξω δίσκο και τσιμούχα μαζί, σε άλλη περίπτωση όταν έρθει η ώρα του δίσκου για αλλαγή, φτιάχνω και την τσιμούχα.

Όλα αυτό, διότι το μεγαλύτερο κόστος οφείλετε στην εργασία και όχι στα ανταλλακτικά.
Reply With Quote
Παλιό 20-03-2010, 23:39
saitman Ο/Η saitman βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jul 2009
Περιοχή: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μoto: GS 1200 2004

οταν ερθει η ωρα θα το κανω μονος μου!!το cd το εχω τα εργαλεια θα τα βρω βοηθεια θα την εχω.αναβατωριο και χωρο εχω!!θα προτιμουσα να εβαζα δισκο πλατω ρουλεμαν και οχι να καρφωσω αλλα αν δεν υπαρχει σαλιο θα το κανω και αυτο!!
Reply With Quote
Παλιό 22-03-2010, 00:16
BOXER Ο/Η BOXER βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Μοσχατο
Μoto: R1200gs

Οι "καρφωτοι" δισκοι ειναι ακριβως το ιδιο υλικο με του εργοστασιου.
Η αντοχη τους η ιδια, που σημαινει τα ιδια χλμ ακριβως για την επομενη αντικατασταση τους (ιδιος αναβατης, ιδια μηχανη, ιδια χρηση εννοειται).
Στην φρατζη υπαρχουν μαγαζια που κανουν αναγομωσεις δισκων με περιπου 50-60 ευρω αν θυμαμαι καλα (ταξιτζηδες και μοτοσυκλετιστες κυριως "παλιοι", το προτιμουν).
Μιλαω παντα μονο για τον δισκο, οτιδηποτε αλλο μπορει να χρειαστει, ή να θελει αντικατασταση ή να μην θελει αλλα προληπτικα το αλλαζετε ειναι στην κριση του καθενος ή στο ποσο ντομπρος εναι ο μηχανικος σας!!!
Reply With Quote
Παλιό 22-03-2010, 15:38
GeorgeP Ο/Η GeorgeP βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Αθηνα
Μoto: VARADERO MK3

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από BOXER Εμφάνιση μηνυμάτων
Οι "καρφωτοι" δισκοι ειναι ακριβως το ιδιο υλικο με του εργοστασιου.
Η αντοχη τους η ιδια, που σημαινει τα ιδια χλμ ακριβως για την επομενη αντικατασταση τους (ιδιος αναβατης, ιδια μηχανη, ιδια χρηση εννοειται).
Στην φρατζη υπαρχουν μαγαζια που κανουν αναγομωσεις δισκων με περιπου 50-60 ευρω αν θυμαμαι καλα (ταξιτζηδες και μοτοσυκλετιστες κυριως "παλιοι", το προτιμουν).
Μιλαω παντα μονο για τον δισκο, οτιδηποτε αλλο μπορει να χρειαστει, ή να θελει αντικατασταση ή να μην θελει αλλα προληπτικα το αλλαζετε ειναι στην κριση του καθενος ή στο ποσο ντομπρος εναι ο μηχανικος σας!!!
νομιζω οτι γνωριζεις οτι το υλικο του δισκου του αμπραγιαζ (αυτον που αναγομωνεις) ειναι διαφ'ορων ειδων κι οχι μονον εναν!!! Υπαρχει τοfiber υπαρχει το Cerametallic, το kevlar,organic, segmented kevlar, hybrid carbon/ceramic/organic, carbon/ceramic, και sintered iron.

Kαθε ενα απο τα παραπανω ειναι κατασκευασμενο για ορισμενη ιπποδυναμη - η οποια εχει μεγαλο ευρος - αλλα και για ορισμενη χρηση!! π.χ. το ''organic'' ειναι μέταλλο- οργανικη ίνα που υφαίνεται μεταξυ των και εχει εφαρμογη σε αυτοκινητα απο 10 μεχρι 400 ιππους!! το ''sintered iron'' ειναι μονον μεταλλο και τιποτε άλλο και ειναι καταλληλο για οχηματα/μηχανηματα με τρομερη ιπποδυναμη και ροπη όπως τα cateprilar αλλα και η F1!! η εμπλοκη του δε ειναι σαν διακόπτης!!!!!
Ετσι πaει λεγοντας για ολα τα οχηματα και τους τυπους των συμπλεκτων!!

τι απο ολα αυτα τα υλικα βαζουν στην Φραντζη? Τι διαρκεια ζωης εχουν και ποσο κακο/καλο κανουν στο πλατό????? Ερωτησεις κανω μονον!!!!

H ΒΜW νομιζω χρησιμοποιει δισκο και χτενι της sachs & valeo!
Αν βγαλετε το δισκο σας θα πρ'επει να εχει την παρακατω κωδικοποιηση !! Προσεξτε την εχει πολλα στοιχεια τα οποια θα σας φανουν χρησιμα πηγαινοντας στην valeo/sachs να αγορασετε ενα καινουριο δισκο ¨η σετ πολυ φθηνοτερα απο την μαμα!!

EV = Valeo Identification
140= maximum torque capacity
16= clutch size
F=flywheel type (F: flat, Pot)
C= material type (C: cerametallic)
G=damper model
S=damper style (S: single dumper hub, no ''iddle ruttle'' control- D" dual dumper hub, contains extra dumber for idle rutling control)
E= spline size (C for 1-1,5'':10SAE, D for 1 - 3/4'':10 SAE, E for 2'':10 SAE!!

Reply With Quote
Παλιό 23-03-2010, 00:25
Senior Member

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων

τι απο ολα αυτα τα υλικα βαζουν στην Φραντζη? Τι διαρκεια ζωης εχουν και ποσο κακο/καλο κανουν στο πλατό????? Ερωτησεις κανω μονον!!!!

Οταν τους πας το δισκο (στο χερι εννοειται) τους λες τι μοντελο μηχανη ή αυτοκινητο εχεις και τα υπολοιπα (γραμματα-κωδικοι-παχος υλικου κτλ) τα αναλαμβανουν αυτοι.
Για πχ κεραμικο υλικο Γιωργο δεν γνωριζω να σου πω, γιατι ποτε δεν ειχα ουτε εχω ενδιαφερφει να βαλω, οποτε δεν ξερω.
Τον δισκο της μηχανης μου παντως εκει θα τον παω οταν ερθει η ωρα (οπως πηγαινε για το αυτοκινητο του ο πατερας μου κτλ κτλ)
Reply With Quote
Παλιό 23-03-2010, 15:18
GeorgeP Ο/Η GeorgeP βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Αθηνα
Μoto: VARADERO MK3

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από BOXER Εμφάνιση μηνυμάτων
Οταν τους πας το δισκο (στο χερι εννοειται) τους λες τι μοντελο μηχανη ή αυτοκινητο εχεις και τα υπολοιπα (γραμματα-κωδικοι-παχος υλικου κτλ) τα αναλαμβανουν αυτοι.
Για πχ κεραμικο υλικο Γιωργο δεν γνωριζω να σου πω, γιατι ποτε δεν ειχα ουτε εχω ενδιαφερφει να βαλω, οποτε δεν ξερω.
Τον δισκο της μηχανης μου παντως εκει θα τον παω οταν ερθει η ωρα (οπως πηγαινε για το αυτοκινητο του ο πατερας μου κτλ κτλ)
Νικο,

καταλαβαινεις οτι ειναι αδυνατον, αυτοι οι ανθρωποι στην Φραντζη, να εχουν τοση τεχνογνωσια και κυριως τετοια κεφαλαια ωστε να αγοραζουν υψηλης ποιοτητας υλικα και να τα παντρευουν ετσι ωστε να πετυχαινουν το επιθυμητο αποτέλεσμα!! Οι εταιρειες κατασκευης δισκων αμπραγιαζ επενδυουν τεραστια κεφαλαια ωστε να ανακαλυπτουν υλικα και μετα να τα παντρευουν σε ειδικους φουρνους ωστε αυτα να αποκτουν αξιοπιστια κατα την χρηση τους!!!
Οταν ειχα το XLS εφτιαξα στην φραντζη σιαγονες για τα φρενα μου (ταμπουρα τότε), στα πρωτα 1000κμ η παστα ειχε ξεκολλησει στο πισω!! Μετα περασε κι ενα XT 600 σκελια μου στο οποιο πηγα παλι στην Φραντζη να κολλησψω παστα στα εμπρος τακακια. Μετα απο 100κμ στο ενα απο αυτα εφυγε η παστα!!! Δεν γνωριζω απο τότε μεχρι σημερα τι προοδος εχει γινει αλλα αυτα τα περιστατικα του παρελθόντος με κανουν πολυ επιφυλακτικό!!
Ο ταξιτζης ειναι επαγγελματιας και, κακως για μενα, παει σε αυτους τους ανθρωπους για να κατεβασει το κοστος συντηρησης, εμεις γιατι?????
Reply With Quote
Παλιό 23-03-2010, 18:21
Senior Member

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων
Νικο,

καταλαβαινεις οτι ειναι αδυνατον, αυτοι οι ανθρωποι στην Φραντζη, να εχουν τοση τεχνογνωσια και κυριως τετοια κεφαλαια ωστε να αγοραζουν υψηλης ποιοτητας υλικα και να τα παντρευουν ετσι ωστε να πετυχαινουν το επιθυμητο αποτέλεσμα!! Οι εταιρειες κατασκευης δισκων αμπραγιαζ επενδυουν τεραστια κεφαλαια ωστε να ανακαλυπτουν υλικα και μετα να τα παντρευουν σε ειδικους φουρνους ωστε αυτα να αποκτουν αξιοπιστια κατα την χρηση τους!!!
Οταν ειχα το XLS εφτιαξα στην φραντζη σιαγονες για τα φρενα μου (ταμπουρα τότε), στα πρωτα 1000κμ η παστα ειχε ξεκολλησει στο πισω!! Μετα περασε κι ενα XT 600 σκελια μου στο οποιο πηγα παλι στην Φραντζη να κολλησψω παστα στα εμπρος τακακια. Μετα απο 100κμ στο ενα απο αυτα εφυγε η παστα!!! Δεν γνωριζω απο τότε μεχρι σημερα τι προοδος εχει γινει αλλα αυτα τα περιστατικα του παρελθόντος με κανουν πολυ επιφυλακτικό!!
Ο ταξιτζης ειναι επαγγελματιας και, κακως για μενα, παει σε αυτους τους ανθρωπους για να κατεβασει το κοστος συντηρησης, εμεις γιατι?????
A, για αυτο εισαι της φιλοσοφιας "No brakes" οταν οδηγας ετσι;;;
Δεν σε πανε καθολου αυτα τα παλιοφρενα ρε Γιωργο !!!
Reply With Quote
Παλιό 23-03-2010, 22:29
DoctorAbo Ο/Η DoctorAbo βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Athens
Μoto: R1200GS

Αντιμετώπισα το θέμα πρόσφατα. Με το που άρχισε ένα ανεπαίσθητο πατινάρισμα στις 51.000 σταματήσαμε το μηχανάκι και λύσαμε.
Το εύρημα ήταν ότι τα πριτσίνια είχαν μόλις βγει στην επιφάνεια του υλικού τριβής. Μόλις όμως. Το πλατό και το χτένι ήταν ουσιαστικά καθαρά.

Είχα φέρει ένα δίσκο Lucas ο οποίος παρουσίασε τις εξής διαφορές από τον μαμά

Συνολικό πάχος 5.6 mm αντί για 6.1 του original
Εσωτερική διάμετρο στο υλικό τριβής λάθος (μικρότερη) σε σχέση με τον μαμά δίσκο με αποτέλεσμα να βρίσκει στην αναπόφευκτη πατούρα (έστω και μικρή) που δημιουργείται στα όρια της επαφής του υλικό τριβής στο πλατό.

Επέστρεψα τον Lucaς 60€ + μεταφορικά και επέλεξα να βάλω τον μαμά έναντι περίπου 130 €

Έστρωσα προσεκτικά τον καινούργιο δίσκο και το μηχανάκι λειτουργεί άψογα .
Περιττό να πω ότι εφόσον το σασμάν βγήκε αλλάξαμε τις 3 τσιμούχες και το λιπαντικό του.

Το ενδεχόμενο της αλλαγής του υλικού τριβής πάνω στο δίσκο θα το έβλεπα χωρίς επιφυλάξεις εάν η δουλειά γίνει προσεκτικά. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να έχει στο τέλος ο δίσκος ολικό πάχος τουλάχιστον 6.1 mm Η αίσθηση μου όμως είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθεί υλικό κατάλληλου πάχους για να πετύχουμε το ολικό πάχος χωρίς να χρειαστεί τορνίρισμα και επίσης τα πριτσίνια είναι πολλά και χρειάζεται πολύ δουλειά για να γίνει σωστά. Η εκτίμησή μου είναι ότι αν το κόστος αναγόμωσης του παλιού δίσκου πλησιάσει αυτό του μαμά δεν αξίζει τον κόπο.
Reply With Quote
Παλιό 24-03-2010, 11:36
allen Ο/Η allen βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Feb 2009
Περιοχή: ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Μoto: GS 1200

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από DoctorAbo Εμφάνιση μηνυμάτων
Αντιμετώπισα το θέμα πρόσφατα. Με το που άρχισε ένα ανεπαίσθητο πατινάρισμα στις 51.000 σταματήσαμε το μηχανάκι και λύσαμε.
Το εύρημα ήταν ότι τα πριτσίνια είχαν μόλις βγει στην επιφάνεια του υλικού τριβής. Μόλις όμως. Το πλατό και το χτένι ήταν ουσιαστικά καθαρά.

Είχα φέρει ένα δίσκο Lucas ο οποίος παρουσίασε τις εξής διαφορές από τον μαμά

Συνολικό πάχος 5.6 mm αντί για 6.1 του original
Εσωτερική διάμετρο στο υλικό τριβής λάθος (μικρότερη) σε σχέση με τον μαμά δίσκο με αποτέλεσμα να βρίσκει στην αναπόφευκτη πατούρα (έστω και μικρή) που δημιουργείται στα όρια της επαφής του υλικό τριβής στο πλατό.

Επέστρεψα τον Lucaς 60€ + μεταφορικά και επέλεξα να βάλω τον μαμά έναντι περίπου 130 €

Έστρωσα προσεκτικά τον καινούργιο δίσκο και το μηχανάκι λειτουργεί άψογα .
Περιττό να πω ότι εφόσον το σασμάν βγήκε αλλάξαμε τις 3 τσιμούχες και το λιπαντικό του.

Το ενδεχόμενο της αλλαγής του υλικού τριβής πάνω στο δίσκο θα το έβλεπα χωρίς επιφυλάξεις εάν η δουλειά γίνει προσεκτικά. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να έχει στο τέλος ο δίσκος ολικό πάχος τουλάχιστον 6.1 mm Η αίσθηση μου όμως είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθεί υλικό κατάλληλου πάχους για να πετύχουμε το ολικό πάχος χωρίς να χρειαστεί τορνίρισμα και επίσης τα πριτσίνια είναι πολλά και χρειάζεται πολύ δουλειά για να γίνει σωστά. Η εκτίμησή μου είναι ότι αν το κόστος αναγόμωσης του παλιού δίσκου πλησιάσει αυτό του μαμά δεν αξίζει τον κόπο.
ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ (ΤΕΛΙΚΑ)?
Reply With Quote
Απάντηση

Κανόνες καταχώρησης