![]() |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
τρέχουν με 1-1,5 λτ λάδι αλλά δεν ξέρουμε σε σύνολο πόσου λαδιού ???
ίσως με το 60% που αναφέρεται παραπάνω, υπονοεί ότι η αντλία "κουράζεται" αρκετά λιγότερο να διακινεί το απαιτούμενο λάδι αλλά μόνο σε περίπτωση αγώνων και με περιορισμένη χρήση.... σε ΚΣ μάλλον δεν ενδείκνυται διότι η αντλία θα παραδώσει πνεύμα εκτός κι αν πρώτα έχουν κολλήσει τα ελατήρια (δαχτυλίδια) στα πιστόνια ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Κύριοι, κατα πόσο ισχύει αυτο με το 1 ή 1,5 λίτρο λάδι, δεν το ξέρω!
Σίγουρα όμως θα έχει να κάνει με το συνολικό βάρος της μηχανής και μόνο!!! Σε καμμια περίπτωση όμως δεν θα το κάνουν αυτο, για "να μην κουράζεται" η αντλία. Η αντλία, είτε έχει το κάρτερ μέσα 500ml είτε 500lt, την ίδια ισχύ θα καταναλώνει, την ίδια πιεση που είναι κατασκευασμένη θα σηκώνει, την ίδια παροχή ελαιου θα βγαζει κτλ κτλ... Μην μπερδευουμε το βάρος του λαδιού με τα τεχνικά χαρακτηριστηκα μιας αντλιας ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Απόσπασμα:
|
|
|||
|
|||
![]() Απόσπασμα:
Το κύκλωμα/δυκτιο λιπανσης σε κάθε μηχανη, είναι "κλειστό"! Δηλαδή, το εσωτερικό δυκτιο που ακολουθεί το λάδι μέσα στην μηχανη, αλλα και έξω απο αυτήν (ψυγεία, σωληνωσεις κτλ) είναι συγκεκριμένης χωρητικότητας. Αν ογκομετρησουμε αυτούς τους χώρους, λέμε πχ ότι θέλει οπωσδήποτε ελάχιστη δυνατή ποσότητα ελαιου 800ml. Εννοείται ότι με αυτήν την ποσότητα, η αντλία θα αναροφα και θα καταθλιβει, στην σωστή πίεση και με την σωστή παροχή της, και θα προλαβαίνει ικανοποιητική ποσότητα να ξαναγυρνα στην αναροφηση της! Απο αυτην την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ελαιου, όση ποσότητα λαδιού και αν προσθέσουμε, δεν θα αλλάξει τίποτα. Αν δηλαδή, συνδέσω μια εξωτερική δεξαμενή ελαιου πχ 30 λίτρων, αυτο που θα έχω καταφέρει στην ουσία, δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη λιπανση. Η αντλία μου θα τραβάει λάδι απο την εξωτερική δεξαμενή (την ποσότητα που είναι κατασκευασμένη) θα καταθλιβει το λάδι μέσα στην μηχανη (σε όλους όσους χώρους παει το λάδι), και θα αυτο θα επιστρέφει στην δεξαμενή. Η μηχανη όμως στην πραγματικότητα, πάντα θα "κυκλοφορεί" στο δυκτιο της 800ml, τα οποία θα έχουν πάντα συγκεκριμένη πίεση, παροχή, αλλα και θερμοκρασία (με οποίο τροπο και αν ψυχεται αυτο!!! Γι'αυτο λέω ότι μόνο για το βάρος θα το κάνουν αυτο (αν ισχύει δεν το γνωρίζω, λογικοτατο μου φαίνεται όμως για αγώνες και μόνο για αγώνες), και όχι για θέματα όπως, "κούραση" της αντλιας ή ακόμα πίεσης στο δυκτιο κτλ κτλ! Last edited by BOXER; 14-09-2012 at 12:53. |
|
|||
|
|||
![]()
Το χάσαμε τελείως....
Μίλησα για ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ! Μίλησα για νορμάλ αυτοκίνητα (της κατηγορίας νορμάλ) που πάνε να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι...... Αντί 4λίτρα λάδι, έχουν 1,5 και τρέχουν για 2-3' στο maximum!Κερδίζουν σε ευστροφία (=ευκολία να ανεβάζουν στροφές τα μοτεράκια) λόγω μικρότερων αντιστάσεων στο κύκλωμα του λαδιού και μικρότερη συνολική ποσότητα λαδιού που διακινείται από την αντλία και το στρόφαλο. Τα κέρδη είναι μικρά και ασήμαντα σε απόλυτες τιμές, αλλά παίζουν μεγάλο ρόλο σε παρόμοια αυτοκίνητα που κοντράρονται στο δέκατο δευτερολέπτου.... Όταν 2 ίδιοι κινητήρες λειτουργούν με διαφορετική ποσότητα λιπαντικού ο καθένας, αυτός με το λιγότερο λάδι, είναι πιο ισχυρός στο όριο και πιο εύστροφος. Ασφαλώς μειώνεται η ικανότητα ψύξης του λιπαντικού, αλλά δεν τους νοιάζει γιατί είναι μικρή η διάρκεια του αγώνα και γιατί τα μοτέρ λύνονται μετά από κάθε ΣΚ αγώνων. Το ανέφερα για να δείξω ότι 70 ml πάνω ή κάτω ΔΕΝ παίζουν απολύτως κανένα ρόλο και αποκλείεται κάποιος να καταλάβει (με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και στο δυναμόμετρο) αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα. Αφού αυτοί για να δουν κάποια διαφορά, αφαιρούν το 60% του λιπαντικού!!!! Πράγμα που ποτέ δεν πρόκειται να εφαρμόσει ο οποιοσδήποτε στην καθημερινότητα... Ελπίζω να καταλάβατε το νόημα της αναφοράς στους αγώνες ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Απόσπασμα:
Σορρυ αλλά κάπου το μπερδεύεις φίλε μου. Στις αναβάσεις χρησιμοποιούν 30άρι απλό λάδι για μία κ μόνο φορά μετά το πετάνε. Δεν έχουν αναγκη το μεταβλητό ιξώδης κ τα πολύτυπα πρόσθετα για καταλύτη, παγωνιές, επανασυγκόληση μορίων λαδιού κλπ κλπ ούτε τεράστιες ποσότητες για να ψύχουν τα πιστόνια κ μέταλα,έχουν μεγάλες αντλίες & ψυγεία λαδιού διπλά ψυγεία νερού κ τεράστιες ανοχές στα πιστόνια τους. Ειδικά πριν ξεκινήσουν τα ζεσταίνουν σταματημένοι κάνα μισάωρο με ξερογκαζιές με φουλ στροφές. Για τον boxer της bmw απ'΄ότι διάβασα προβλέπεται από 3-4 λίτρα λάδι. Κάτω από 3 ή πάνω από 4 υπάρχει πρόβλημα, αν και το παραπάνω το ξερνάει από την τάπα-καπάκι που βρίσκεται πάνω από τον κορμό της μηχανής ακριβώς κάτω από τον ρυθμιστή πίεσης. ![]() το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί με το παραπανήσιο λάδι κ αυτό αν είναι λεπτό φουλ συνθετικό είναι να περάσει από τις φλάντζες κ να αρχίσει να ξερνάει. Μιλάμε να ξεκινήσεις ταξίδι κ να πηγαίνεις τάπα με μεγάλες ταχύτητες για κανα δίωρο. Το έχω πάθει κ μου έγινε μάθημα. Last edited by JohnGS1100; 15-09-2012 at 01:43. |
|
|||
|
|||
![]() Απόσπασμα:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Εγώ δεν μπερδεύω τίποτα! Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς έγραψα! Μόνο για ποσότητα έγραψα και τίποτα για ιξώδες και πώς το ζεσταίνουν (αν θες ανοίγουμε άλλο νήμα γι αυτό και σου περιγράφω διαδικασίες και προϊόντα με λεπτομέρεια).... Ας το αφήσουμε με τους αγώνες, ο μόνος λόγος που το έγραψα ήταν για να ΄δωσω ένα σαφές παράδειγμα του πότε αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές στον κινητήρα, λόγω ποσότητας λαδιού. Αλλά μάλλον κακώς το ανέφερα ![]() Last edited by forester; 15-09-2012 at 01:58. |
|
|||
|
|||
![]()
Οκ κατάλαβα το συλλογισμό σου.
![]() Όντως δε τρέχει τίποτα για μικροδιαφορές. |
![]() |
|
|