Απάντηση: Ιστορία του κράνους..
Νομίζω πως ο Γιώργος ο Σαββίδης είναι ο καταλληλότερος απ’ όλους μας εδώ για να γράψει δυό μεστές κουβέντες για τις πιστοποιήσεις των κρανών.
Προσπάθησα να βρώ μερικά στοιχεία στο δίκτυο και από όσα είδα εγώ τουλάχιστον (ας με διορθώσει ο Γιώργος αν πέφτω έξω) για τις πιστοποιήσεις ισχύουν τα εξής:
1. Ευρώπη: Πιστοποίηση κατά ΕCE (Ευρωπαική κοινότητα) που είναι απαραίτητη για να εγκριθεί ένα κράνος.
2. Αγγλία: ανάθεμα κι αν κατάλαβα ποτέ γιατί αυτοί οι σωβινιστές θέλουν τόσο πολύ να είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους ευρωπαίους! Εφαρμόζουν το ECE και νομίζω και την πιστοποίηση κατά Shell
2. USA: Ισχύει η πιστοποίηση κατά DOT (Department Of Transportation) που είναι απαραίτητη για να κυκλοφορήσει, να εγκριθεί και να πουληθεί ένα κράνος στην Αμερική. Εκεί επιπλέον εφαρμόζεται προαιρετικά η πιστοποίηση Snell που είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Θεωρείται οτι έχει τα αυστηρότερα κριτήρια που ακολουθήθηκαν από τις κατασκευάστριες εταιρείες αγωνιστικών κρανών στην Αμερική (Shoei και Αrai). Ενώ δεν είναι υποχρεωτική η πιστοποίηση αυτή, προσδίδει ιδιαίτερο ‘κύρος‘ στις εταιρείες κρανών μέσω συμμετοχής σε αγώνες, διαφήμισης κλπ.
Τα τελευταία χρόνια η πιστοποίηση κατά Snell δέχεται έντονη κριτική γιατί οδήγησε σε προδιαγραφές κατασκευής πολύ ανθεκτικών αλλά και σκληρών κρανών.
Το πρόβλημα είναι οτι όσο πιό σκληρό-ανθεκτικό είναι το εξωτερικό του κέλυφος, τόσο ισχυρότερες είναι οι δυνάμεις που πρέπει να απορροφήσει ο εγκέφαλος του αναβάτη. Αντίθετα τα λιγότερο σκληρά κελύφη απορροφούν μαλακότερα την κρούση και διασπείρουν τη δύναμη ώστε το κεφάλι να δέχεται μικρότερη επιβάρυνση. Το ζητούμενο πάντα είναι να μην χτυπήσει ο εγκέφαλος, όχι το κράνος!
Οι κακώσεις που υφίστανται οι αγωνιζόμενοι και οι πτώσεις τους είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που υφίσταται ο εγκέφαλος του συνηθισμένου αναβάτη στο δρόμο.
Πιθανά πιό ωφέλιμα να είναι τα κράνη που ακολουθούν λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές από την Snell όπως οι ευρωπαική ECE ή η DOT. Eξάλλου και η Snell ανακοίνωσε τροποποιήσεις στα τέστ που θα εφαρμόζει από φέτος.
|