View Single Post
  #6  
Παλιό 15-07-2009, 14:37
GeorgeP Ο/Η GeorgeP βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Αθηνα
Μoto: VARADERO MK3
Μηνύματα: 6,530
Προεπιλογή Απάντηση: Ελευθερο Φίλτρο για 1200GS!!

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από johnkrassas Εμφάνιση μηνυμάτων
Το Κ&Ν θέλω!! Σε όλα τα μηχανάκια μου είχα βάλει και έβλεπα διαφορά μαζί με εξάτμιση!!

Και την άλλη εβδομάδα θα πάω να αλάκσω καταλύτι!!

Θα πετάει το εργαλείο μετά!!
το έχω ξαναγράψει πολλές φορές και θα το επαναλάβω κι εδώ, τα ελεύθερα φίλτρα ¨η αλλιώς φίλτρα αυξημένης ροής αέρα ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση ενός κινητήρα!!! Ο λόγος είναι απλός και ονομάζεται ECM (Electronic Control Module). Aυτή είναι η μονάδα που επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα, από τις εξωτερικές ατμοσφαιρικές /καιρικές συνθήκες μέχρι και τα του κινητήρα π.χ θερμοκρασία ψυκτικού υγρού (για τα υδροψυκτα), θερμοκρασία εισερχόμενου αέρα, ποσότητα εισερχόμενου αέρα κ.λ.π.!! Όταν όλα αυτά τα δεδομένα επεξεργασθούν κι αναλυθούν δεόντως τότε η μονάδα αυτή αποφασίζει την ποσότητα καύσιμου που θα ψεκασθεί και δίνει εντολή στο σύστημα να πράξει έτσι!!!
Ολα αυτα γιατι γίνονται? διότι ενας κινητηρας δεν κυκλοφορεί μονο στο υψος της θάλασσας αλλα και στα βουνα όπου το υψόμετρο μπορεί να είναι και 1000,2000μ όπου ο αερας ειναι αραιότερος και οι αναγκες σε καυσιμο περισσότερες!
Η καθε ECM εχει ενα ευρος επεξεργασίας του αέρα αναλόγως του υψομετρου, δηλαδη μπορει και διαχειριζεται πυκνότητες άερα μεχρι π.χ τα 2000μ, στα 2300, ο κινητηρας αρχιζει να ‘βηχει’’ απο την ελλειψη καυσίμου! Το ιδιο συμβαινει και οταν ο αερας ειναι περισσότερος (εχει περισσότερο οξυγόνο), αλλα σε αυτην την περίπτωση το ψεκαζόμενο καυσιμο ειναι φτωχότερο του κανονικου με αποτέλεσμα την μειωμενη ιπποδυναμη!!!
Βαζοντας ενα φίλτρο ''ελευθερας'' διαταρασσουμε την παραπανω διαδυκασία, το αν την διαταρασσουμε προς το καλυτερο ¨η χειρότερο μονον το δυναμόμετρο μπορει να μας το δειξει διότι 3-4 άλογα μειον/συν και 1-1,5κιλο ροπής πάλι μειον/συν ουτε ο Ροσσι δεν μπορει να το καταλαβει οστον δρόμο!!!
Η τοποθετηση ελευθερου φίλτρου ΚΑΙ εξατμισης ενδέχεται να επιδεινώσει την κατασταση διότι τα διαφράγματα που εχει μελετησει και βάλει η ΄΄μαμα’’ στην εξατμιση της δεν είναι εκει τυχαία!! Παιζουν το 20% του ρόλου της αποδιδομένης ιπποδυναμης και ροπης!!! Θα εχετε όλοι ακουσει/διαβασει στα διαφορα τεστ των μοτοπεριοδικων το ‘’....εχει φιμωμενη εξατμιση το οποιο συμβάλει στην ροπή αλλα καταστρέφει την ιπποδυναμη’’!!

Ειναι χαρακτηριστικό το παραδειγμα Βαραντερο το οποιο ‘’μαμα’’ και με 18000κμ μετρηθηκε στα 85 άλογα και 9 κιλα ροπής με φίλτρο ελευθερας την επομενη μερα στα 82αλογα και 8,8 κιλα ροπής και με φίλτρο ελευθερας συν εξατμισεις την μεθεπομένη στα 80άλογα και 8,2 κιλα ροπής!!!

Αν και ο αναβάτης του διερυγνυε τα ιματια του οτι το μηχανακι ‘’σκοτωνει’’ το δυναμόμετρο ειχε άλλη γνωμη. Απλα παρασσυρόταν απο την αγριάδα που προσδιδει μια εξατμιση κι ενα φίλτρο κι οχι απο την πραγματικη δυναμη του κινητηρα!! Στο τέλος για να μην πεταξει τα λεφτα που εδωσε για όλα αυτά αγόρασε κι ενα power commander (διαχειριση καυσιμου μεσω διαφορετικων χαρτών) για να φερει την ιπποδυναμη στο 86 ίππους και 9 κιλα ροπής, δηλαδη εκει που ηταν σαν ‘’μαμα’’!!!

Να ξερετε ακόμη οτι τα αερόψυκτα ειναι ακομη πιο ευπαθη σε μειωσεις του παραγόμενου εργου (ροπη) λογω των υψηλότατων θερμοκρασιων που αναπτυσσονται σε αυτά απο την έλλειψη ψυκτικου υγρου κι ετσι όλα τα παρπανω μπορει να επιδυνωθουν ακόμη πιο πολύ!!

Last edited by GeorgeP; 15-07-2009 at 14:39.
Reply With Quote