GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Μοτοσυκλέτα > Τεχνικά θέματα - DIY

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιό 29-04-2010, 20:53
GeorgeP Ο/Η GeorgeP βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Αθηνα
Μoto: VARADERO MK3
Μηνύματα: 6,530
Προεπιλογή Απάντηση: ...ρύθμισμα/έλεγχος βαλβίδες σε R1200GS

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ΙoannisPanagiotidis Εμφάνιση μηνυμάτων
.............................................μια ευκολη μεθοδος που προτείνουν ολα σχεδον τα manuals ειναι να βρουμε τη θεωρητικη OT θεση του πιστονιου μεσα στον κύλινδρο κατα τη οποια θεση το πιστονι βρισκεται στην ψηλοτερη θεση μεσα στο κυλινδρο(..αν το φανταστουμε τον κυλινδρο ορθιο οπως σε ενα μονοκυλινδρο) και επι της ουσιας βρισκεται στη απολυτη συμπιεση λιγο πριν την αναφλεξη σε ενα τετραχρονο κινητηρα !...εκεινη την στιγμη οι βαλβιδες και οι τεσσερις ασφαλιζουν τον κύλινδρο για να γινει η εκρηξη και ετσι ειμαστε σιγουροι οτι σε εκεινο το σημειο μπορουμε να μετρήσουμε τα διακενα με ακρίβεια!...ενας ασφαλης και ακριβης τροπος για να μετρήσεις αυτο το σημειο ειναι με ενα βοηθητικό οργανο/ρολοι ακριβείας που δοκιμασα και γω αλλα που μετα την εμπειρία μου αυτη βρισκω οτι ειναι υπερβολη να διευκρινίσω την διαδικασια και ετσι ο τροπος που προτείνω ειναι ενας αλλος πιο εμπειρικός και ευκoλος για τον καθενα μας! Το λοιπον ως εξης!....βαζεις ενα κατσαβιδι μεσα στον κυλινρο απο την οπή του οριζοντιου μπουζιου μεχρι να νιωσεις οτι ακουμπησε τον κυλινδρο !...αρχιζεις τωρα να γυριζεις προς τη φορα του ρολογιου το κεντρικο 34αρι παξιμάδι του ιμαντα που αναφερα παραπανω και παρατηρεις την κινηση των βαλβιδων της εισαγωγης που ανοιγουν σιγα/σιγα να αναρροφήσουν θεωρητικα το μειγμα και νιωθεις ηδη το κατσαβιδι μαζι με το πιστονι να βυθιζεται μεσα στον κυλινδρο!... σε καποια φαση , και ενω συνεχιζεις να γυριζεις τον κινητήρα, νιωθεις το πιστονι να ανεβαινει σπρωχνοντας το κατσαβιδι προς τα εξω και παρατηρείς τις βαλβιδες τις εισαγωγης να κλεινουν! ....συνεχιζοντας να γυριζεις θα βρεις καποιο σημειο που το πιστονι θα σταματησει να ανεβαινει και θα ειναι εκεινο το σημειο θεωρητικα πριν την αναφλεξη !





.................................................................................................
Γιάννη, ελπιζω να μην τον εφαρμοσεις τον παραπανω τρόπο ευρεσης του ΑΝΣ (Ανω Νεκρο Σημειο) διότι θα κανεις ζημια!!!
Ο τρόπος ευρεσης του ΑΝΣ στην φαση της συμπίεσης - οπου και ρυθμιζουμε τις βαλβιδες - ειναι ενας!!! Καταρχην να κατανοησουμε οτι απο το ΑΝΣ το πιστονι περναει 2 φορες κατα τον τετραχρονο κυκλο του, η μια ειναι η φαση συμπιεσης όπου όπως λες οι βαλβιδες ειναι ερμητικα κλειστες και αλλη μια στην φαση της εκτονωσης/εξαγωγης (αναφλεξης του μειγματος και διωξιμο των καυσαεριων) οπου οι βαλβιδες ειναι και οι 4ρεις ανοικτες (κουνιουνται δηλαδη) για χιλιοστομετρα του δευτερολέπτου, για να ξαναρχισει το εισαγωγη-συμπιεση-εκτονωση(αναφλεξη)-εξαγωγη!!!
Για να βρεις το πιστονι στην φαση της συμππιεσης δεν χρειαζονται κατσαβιδια γιατι πρωτον δεν εχει ακριβεια η μεθοδος για το ακριβες σημειο του ΑΝΣ (λιγο παρακατω, λιγο παραπανω κανει την διαφορα) και δευτερον δεν θα ξερεις πια απο τις δυο φορες που το πιστονι θα ''βρει'' στο κατσαβιδι θα ειναι στην φαση της συμπιεσης!!
Ο σωστός τρόπος ειναι ο εξης:
  1. βγαζουμε τα καπακια των βαλβιδων
  2. φερνουμε τον στροφαλο απο το 24αρι που αναφερεις στο σημαδι ΟΤ (δεν ξερω αν ειναι για τον δεξιο κυλινδρο ¨η τον αριστερο, ας υποθεσουμε του αριστερου)
  3. με το εργαλειο που γυριζεις τον στροφαλο ''παιζεις'' δεξια/αριστερα τον στροφαλο κοιτωντας τις βαλβιδες του κυλινδρου στις οποιες αναφερεται το σημαδι ΟΤ.....
  4. αν ανοιγουν/κλεινουν ειναι στην φαση της εκτονωσης αν οχι ειναι στην φαση της συμπιεσης! Αν ειναι στην φαση της εκτονωσης γυρνας 360 μοιρες τον στροφαλο και τον φερνεις στο ιδιο ΟΤ σημαδι....τοτε εισαι στην φαση της συμπιεσης και ρυθμιζεις τις βαλβιδες!! Ουτε λιγο πιο πανω ουτε λιγο πιο κατω!!! Αλλα ακριβως στο σημειο που πρέπει!!!!
  5. Ομοιως πραττεις και για τον άλλο κυλινδρο όπου το σημαδι θα ειναι διαφορετικο π.χ. ΟS!!!!!
Προσεχε το φιλλερ να περναει ελευθερα αναμεσα στο στελεχος της βαλβιδας((βαλβιδες το αναφερεις) και το κοκκορακι (εμβολο το αναφερεις) και οχι σφιχτά, ειδικα το καλοκαιρι τα αεροψυκτα εχουν τρομερες διακυμανσεις λογω συστολων/διαστολων, και προκειμενου να καρφωθει καμια βαλβιδα στο εμβολο (μιλαμε για δεκατα του χιλιοστου αποσταση της βαλβιδας απο το εμβολο) ειναι καλυτερα να ακουγονται λιγάκι παρα να ειναι σφιχτές!!!

Καλη τυχη, ελπιζω να σε βοηθησα!!

Last edited by GeorgeP; 29-04-2010 at 21:02.
Reply With Quote
  #2  
Παλιό 29-04-2010, 21:41
allen Ο/Η allen βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Feb 2009
Περιοχή: ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Μoto: GS 1200
Μηνύματα: 910
Προεπιλογή Απάντηση: ...ρύθμισμα/έλεγχος βαλβίδες σε R1200GS

Αυτο ηθελα!!!!!!!!!!!!!! ολα τα αλλα τα ειχα καταφερει!!!!!!!!!!!!
εισαι μοναδικος!!!!!!!!!!!!
Reply With Quote
  #3  
Παλιό 29-04-2010, 22:06
ΙoannisPanagiotidis Ο/Η ΙoannisPanagiotidis βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Moderator
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Solingen - Θεσσαλονίκη
Μoto: R1200GS '04
Μηνύματα: 1,616
Smile Απάντηση: ...ρύθμισμα/έλεγχος βαλβίδες σε R1200GS

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων
Γιάννη, ελπιζω να μην τον εφαρμοσεις τον παραπανω τρόπο ευρεσης του ΑΝΣ (Ανω Νεκρο Σημειο) διότι θα κανεις ζημια!!!
...

φιλε διαβασα προσεχτικα ολα τα πραπανω που εγραψες και φυσικα εχεις σε ολα δικιο!...αλλο να τα γραφει ενας σχετικα ασχετος οπως εγω και αλλο να στα εξηγει καποιος που ειναι επαγγελματιας στα μηχανολογικα!...βασικα εγω δεν χρησιμοποιησα κατσαβιδι αλλα οπως φαινεται και στις περισσότερες φωτογραφιες που παραθεσα μετρησα με ενα ειδικο ρολοι/μετρητη(δεν ξερω να το επεξηγησω ακριβως στα Ελληνικα) ...το εφαρμοζεις στην εισοδο του μπουζιου εφαπτεται η μια ακρη του πανω στο πιστονι ...οσο γυριζεις τον στροφαλο ο δεικτης του γυριζει προς μια κατευθηνση οταν φτασει στο εντελως πανω σημειο το ρολοι σταματαει για πολυ ελαχιστο και μετο που αρχιζει η μπιελα να κατεβαινει αρχιζει να γυριζει προς την αλλη κατευθηνση !...εχει τεραστια ακρίβεια !..το τροπο με το κατσαβιδι τον αναφερα γιατι δεν πιστευω οτι μπορει ο καθενας να εχει ενα τετοιο ειδικο εργαλειο και φυσικα ο τροπος που παρατηρεις τις βαλβιδες για να καταλαβεις αν βρισκομαστε σε εκτόνωση ή συμπιεση ειναι οντως σωστος!

...επι της ουσιας ομως οπως ειπα και πολυ παραπανω ...στη συγκεκριμενη μοτοσυκλετα ...δηλαδη R1200GS υπαρχει αυτο το τοξακι πανω στο γραναζι που οταν βρισκεται σε οριζοντια θεση και καθετα προς την καδενα ...τοτε εχουμε με ακριβια το OT !...την επομενη φορα που θα τσεκαρω τις βαλβιδες θα το φωτογραφίσω και θα το παραθεσω!



...σε ευχαριστω για την πολυτιμη συνεισφορά σου να ολοκληρωθει ακομα περισσοτερο το ποστακι!
Reply With Quote
  #4  
Παλιό 29-04-2010, 23:34
gemara Ο/Η gemara βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Γλυφάδα
Μoto: [Piaggio Vespa P150X] [R26 '56] [R51/3 '54] [R60/2 '66] [R69S '61] [R1200GS]
Μηνύματα: 5,006
Προεπιλογή Απάντηση: ...ρύθμισμα/έλεγχος βαλβίδες σε R1200GS

Πολύ καλή δουλειά Γιάννη και εξίσου καλή και απλή η παρουσίαση.
Μου θύμισες τα νιάτα μου και τις 16 βαλβίδες του GPZ600 που είχα το κουράγιο να ρυθμίσω!

Μετά από 10.000 χλμ που κοίταξα τη δικιά μου τώρα, μόνο μία ήθελε ελάχιστη ρύθμιση, φαινόταν άλλωστε και στο ότι δεν είχε αλλάξει η συμπεριφορά της μηχανής καθόλου.

Να έβλεπες όμως στο R51 που μετά απο 5.000 είχαν κλείσει ΟΛΕΣ οι βαλβίδες του και πήγαινε μια χαρά βέβαια. Όταν τις ξανάφερα όμως, εκεί φάνηκε μεγάλη διαφορά. Με μία ταχύτητα πιο πάνω απ' ότι συνήθως πήγαινε, όπου ήθελε 3η για να τραβήξει, με 4η πήγαινε μια χαρά.

Περιμένουμε την παρουσίασή σου όταν αλλάξεις δίσκο πλέον!
Reply With Quote
  #5  
Παλιό 30-04-2010, 21:13
stukas Ο/Η stukas βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2009
Περιοχή: athens
Μoto: 1200 adv 07
Μηνύματα: 293
Προεπιλογή Απάντηση: ...ρύθμισμα/έλεγχος βαλβίδες σε R1200GS

Παιδια,κατ`αρχην καλησπερα.Να μπω κ `γω σφηνο...τσα στη συζητηση..?...Ευχαριστω..!Οταν πιανω να ρυθμισω τις βαλβιδες για να ξερω σε πια φαση ειμαι αφ`ετερου μεν τις κοιταω-παρατηρω,(αν ειναι ανοιχτες η κλειστες-φαση εκτονωσης-συμπιεσης),απο την αλλη δε,εχω στα υπ`οψη το `βελακι` στην καδενα κ οταν αυτο εχει ερθει παραλληλα με το εδαφος,τοτε πιανω τις βαλβιδες,τα `κοκορακια` τους μαλλον κ προσπαθω να τα μετακινησω με το χερι.Αν ειναι σταθερα κ δεν μετακινουνται καθολου,ξαναγυρναω το στροφαλοφορο αξονα,μεχρι να ξαναδω το βελακι,μετα κανω παλι το ιδιο-τις ξανακουναω δηλαδη-εκει θα πρεπει τωρα να εχουν λογικα λιγο τζογο(...τα διακενα τους).Απο εκει κ μετα πιανω να τις ρυθμισω,αφου με αυτο καταλαβαινω οτι ειναι στο σωστο χρονο για να ρυθμιστουν.Αυτο το εχω δει απο βιντεακι στο ιντερνετ το εδειχνε ενας μηχανικος(αμερικανος..?),για να βεβαιωνεται οτι ειναι οκ.Αυτα τα ολιγα..Οποιοεσδηποτε παρατηρησεις-διορθωσεις δεκτες.Παντα φιλικα stukas...
Reply With Quote
  #6  
Παλιό 30-04-2010, 18:00
GeorgeP Ο/Η GeorgeP βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Αθηνα
Μoto: VARADERO MK3
Μηνύματα: 6,530
Προεπιλογή Απάντηση: ...ρύθμισμα/έλεγχος βαλβίδες σε R1200GS

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ΙoannisPanagiotidis Εμφάνιση μηνυμάτων
φιλε διαβασα προσεχτικα ολα τα πραπανω που εγραψες και φυσικα εχεις σε ολα δικιο!...αλλο να τα γραφει ενας σχετικα ασχετος οπως εγω και αλλο να στα εξηγει καποιος που ειναι επαγγελματιας στα μηχανολογικα!...βασικα εγω δεν χρησιμοποιησα κατσαβιδι αλλα οπως φαινεται και στις περισσότερες φωτογραφιες που παραθεσα μετρησα με ενα ειδικο ρολοι/μετρητη(δεν ξερω να το επεξηγησω ακριβως στα Ελληνικα) ...το εφαρμοζεις στην εισοδο του μπουζιου εφαπτεται η μια ακρη του πανω στο πιστονι ...οσο γυριζεις τον στροφαλο ο δεικτης του γυριζει προς μια κατευθηνση οταν φτασει στο εντελως πανω σημειο το ρολοι σταματαει για πολυ ελαχιστο και μετο που αρχιζει η μπιελα να κατεβαινει αρχιζει να γυριζει προς την αλλη κατευθηνση !...εχει τεραστια ακρίβεια !..το τροπο με το κατσαβιδι τον αναφερα γιατι δεν πιστευω οτι μπορει ο καθενας να εχει ενα τετοιο ειδικο εργαλειο και φυσικα ο τροπος που παρατηρεις τις βαλβιδες για να καταλαβεις αν βρισκομαστε σε εκτόνωση ή συμπιεση ειναι οντως σωστος!

...επι της ουσιας ομως οπως ειπα και πολυ παραπανω ...στη συγκεκριμενη μοτοσυκλετα ...δηλαδη R1200GS υπαρχει αυτο το τοξακι πανω στο γραναζι που οταν βρισκεται σε οριζοντια θεση και καθετα προς την καδενα ...τοτε εχουμε με ακριβια το OT !...την επομενη φορα που θα τσεκαρω τις βαλβιδες θα το φωτογραφίσω και θα το παραθεσω!



...σε ευχαριστω για την πολυτιμη συνεισφορά σου να ολοκληρωθει ακομα περισσοτερο το ποστακι!
Ιωάννη

επειδη δεν ειδα να το αναφερεις στο παραπανω να σε ρωτησω οταν ''αυτο το τοξακι πανω στο γραναζι που οταν βρισκεται σε οριζοντια θεση και καθετα προς την καδενα ...τοτε εχουμε με ακριβια το OT'' εχουμε σιγουρα πιστονι στο ΑΝΣ (αυτο ειναι σιγουρο) αλλα σε τι φαση? φαση συμπιεσης ¨η εκτονωσης??
Reply With Quote
  #7  
Παλιό 30-04-2010, 19:00
ΙoannisPanagiotidis Ο/Η ΙoannisPanagiotidis βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Moderator
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Solingen - Θεσσαλονίκη
Μoto: R1200GS '04
Μηνύματα: 1,616
Smile Απάντηση: ...ρύθμισμα/έλεγχος βαλβίδες σε R1200GS

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων
Ιωάννη

επειδη δεν ειδα να το αναφερεις στο παραπανω να σε ρωτησω οταν ''αυτο το τοξακι πανω στο γραναζι που οταν βρισκεται σε οριζοντια θεση και καθετα προς την καδενα ...τοτε εχουμε με ακριβια το OT'' εχουμε σιγουρα πιστονι στο ΑΝΣ (αυτο ειναι σιγουρο) αλλα σε τι φαση? φαση συμπιεσης ¨η εκτονωσης??
χαχα!...ειναι λιγο μπερδεμα ε?...βασικα θα ηθελα την επομενη φορα που θα ελέγξω βαλβιδες να βγαζα δικες μου φωτογραφιες και να προσπαθουσα να δωσω περισσοτερες λεπτομεριες αλλα μια που το φτασαμε εδω ....θα προσπαθησω να το εξηγησω με απλα λογια γιατι οπως ειπα δεν ειμαι και Ο ειδικος!

... το λοιπον το τοξακι εμφανιζεται στο γραναζακι της καδενας του δεξια κύλινδρο οπως καθεται ο οδηγος!...με το που που ερθει σε παραλληλη φορα προς το εδαφος και ακριβως οριζοντια προς τα εξω!...τοτε εχουμε στο δεξι κύλινδρο OT δηλαδη βρισκεται το πιστονι στο υψηλότερο σημειο μεσα στο κύλινδρο και βρισκομαστε σε συμπιεση!...ολα αυτα στο δεξι μερος γιατι στον αριστερο αυτη τη στιγμη μπορει να εχουμε το πιστονι παλι ψηλα αλλα σε κατασταση εκτόνωσης!...κανουμε το λοιπον τον ελεγχο μας στο δεξι και αφου τελειώσουμε με τις ρυθμισεις...

...γυριζουμε παλι με την 24 μπροστα τον στροφαλο και παρατηρουμε το γραναζακι της καδενας παλι του δεξια κυλίνδρου. Φευγει το τοξακι και περιμενουμε μεχρι να εμφανιστει ενα μαυρο μικρο ορθογωνιο παραλληλόγραμμο μαυρο πλαστικακι (δεν ξερω πως αλλιως να το περιγραψω...μπορει να ειναι και σιδερενιο) .... οταν αυτο παλι οριζοντιωθεί με το εδαφος τοτε εχει γινει παλι μια γυρα στο κύλινδρο και εχουμε αυτη τη φορα συμπιεση στον αριστερο και εκτονωση στο δεξι!...ειμαστε σε φαση δηλαδη να ελεγξουμε τα διακενα στις βαλβιδες του αριστερου κυλίνδρου!

...ελπιζω να μην σας μπερδεψα περισσοτερο !

...υποσχομαι παντως την επομενη φορα να βγαλω κατατοπιστικότατες φωτο!...
Reply With Quote
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Κανόνες καταχώρησης
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο HTML κώδικας ειναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Σχετικά Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
Αντικατάσταση grip σε R1200GS/'04 BOXER Τεχνικά θέματα - DIY 62 24-11-2013 14:51
...αλλαγή τακάκια φρένων πίσω τροχού σε R1200GS ΙoannisPanagiotidis Τεχνικά θέματα - DIY 44 03-01-2013 01:58
Σημάδια διάβρωσης σε r1200GS ADV morfeas Τεχνικά θέματα διάφορα 70 06-04-2010 14:39
«Απόλυτος έλεγχος γκαζιού» riko46 Ασφάλεια και τεχνικές οδήγησης 8 17-01-2009 14:32


Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 20:52.


vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!