Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από frits
Εμένα πάντως μου έκανε φοβερή εντύπωση το μέγεθος του ήλιου, μου έχουν πει πελάτες που έχουν πάει Αφρική ότι ακόμα και από εκεί έχεις την αίσθηση ότι ο ήλιος είναι μεγαλύτερος.. 
|
Δεδομένου ότι έχω ζήσει στο Καμερούν και πιο ειδικά στην Douala η οποία βρίσκεται πάνω ακριβώς στη γραμμή του ισημερινού (δηλαδή στον μέγιστο γεωγραφικό παράλληλο), λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις διακυμάνσεις απο την περιστοφή της γής και την περιοδική απόκλιση απο τον κάθετο άξονα, θα έλεγα ότι η "καθαρή" απόκλιση μεγέθους του ειδώλου του ήλιου είναι μη παρατηρήσημη απο το ανθρώπινο μάτι (1). Πιο πολύ ρόλο παίζουν, στο τι γίνεται αντιληπτό απο το ανθρώπινο μάτι, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες (σκέδαση, απορρόφηση κτλ).
Για την υγρασία του Καμερούν όμως και το τι έκανε στους φακούς, είναι μια άλλη μεγάλη και πονεμένη ιστορία!....
(1) με παρατήρηση απο το σημείο Π τόξου ΑΒ, ο λόγος της γωνίας που φαίνεται το τόξο αυτό απο το σημείο Π πρός τις νοητές 360ο που περιγράφουν ολόκληρη την περιφέρεια του κύκλου γύρω απο το σημείο Π, θα ισούται με τον λόγο του μήκους ΑΒ προς την περιφέρεια 2πR, άρα το μηκός του τόξου ΑΒ θα είναι ίσο με 2πRx(γωνίαΠΑΒ)/360ο. Αν κάνει κανείς τους υπολογισμούς θα δει ότι είναι αμελητέοι για παρατήρηση χωρίς όργανα.
@Capitain,
Κοντά στον ορίζοντα το ηλιακό φώς διασχίζει μεγαλύτερο στρώμα ατμόσφαιρας (δηλ σωματιδίων) σε σύγκριση με το φως που προέρχεται απο κάθετη θέση. Στο φάσμα του (ορατού) ηλιακού φωτός το ιώδες (μήκη κύμματος 390-450nm) υφίσταται τη μέγιστη σκέδαση ενώ το ερυθρό την ελάχιστη ( μήκη κύμματος 620-770nm). Γι αυτό και όπου υπάρχει ανάγκη για προειδοποίηση χρησιμοποιούμε το κόκκινο χρώμα (φανάρια, πινακίδες κτλ), επειδή το κόκκινο σκεδάσει λιγότερο, ακολουθεί για μεγαλύτερη απόσταση την αρχική του κατεύθυνση. 'Ετσι φαίνεται ευκολότερα και πιο μακρυά.