![]() |
|
|||||||
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Όσο αφορά τα επίθετα της Βορείου Ελλάδος, δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με αυτά των υπολοίπων Ελλήνων πλην του γεγονότος ότι η Β. Ελλάδα γέμισε από πρόσφυγες το 1922 κι έπειτα. Οπότε, έχουμε τους πρόσφυγες από τον Πόντο με την κατάληξη -ίδης, των Μικρασιατών και των Θράκων, των οποίων τα επίθετα σε πολλές των περιπτώσεων προέρχονται από Τούρκικες λέξεις (ως γνωστό η Β. Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία από το 1350 έως το 1912, ενώ η Μικρασία ακόμη περισσότερα...).
Οι Τούρκικες λέξεις που έδωσαν τα επίθετα σήμαιναν επάγγελμα, παρατσούκλι κ.λ.π. Το δικό μου λόγου χάρη που είναι Κάλφας (από τον Παππού μου που ήρθε πρόσφυγας από την Πόλη), είναι Τούρκικη λέξη που σημαίνει 'Τεχνίτης'. |
|
|
||||
|
||||
|
Απόσπασμα:
Το "κάλφας", χρησιμοποιείται και σήμερα στη ραπτική !!! .
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
Από το Τουρκικό kalfa ή το αραβικό halife χαλίφης, διάδοχος. Ουσιαστικό κάλφας αρσενικό πηγή: Βικιλεξικό |
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
Το δικό μου προήλθε από τον Προπάππου μου που ήταν χτίστης! |
|
|
|||
|
|||
|
Ενα καινούγριο όνομα
από τη Κρήτη θε να πέψω σε σας που τα γυρεύεται με μιας να σας γιατρέψω! Το λοιπόν ονοματίζω το καλύτερο χωματερό του forum ... Τζιεσάκης. Εκ του Gsάκις!!!
|
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
Χμμμ, δεν ακούγεται άσχημο... ![]()
|
|
|
|||
|
|||
|
|
![]() |
|
|
Σχετικά Θέματα
|
||||
| Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο μήνυμα |
| τα νέα μοντέλα της bmw για το 2009 | GS_maniac | Νέα μοντέλα BMW | 6 | 23-01-2009 20:25 |
| Τo Twitter είναι η νέα μόδα στο διαδίκτυο. | Arkas | Yπολογιστές - Διαδίκτυο - Consol - Games | 2 | 28-12-2008 20:10 |