Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Jefe
Στον δρόμο προς το Stonehenge, περάσαμε από το χωριό Somerset, το οποίο είχε μία ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα Ναρκαλιευτικό του Αγγλικού Στόλου, τορπιλίσθηκε στον Πατραϊκό κόλπο από Γερμανικό υποβρύχιο, και το Ναρκαλιευτικό άρχισε να βουλιάζει έξω από τα παράλια του Ρίου. Οι Ριώτες είδαν ότι βούλιαζε το πλοίο και δεν δίστασαν να βουτήξουν στην θάλασσα και να σώσουν το πλήρωμα του πλοίου. Η πλειοψηφία του πληρώματος, καταγόταν από το το Somerset της Ουαλίας στην Αγγλία, και όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους, διηγήθηκαν τι τους συνέβη. Οι κάτοικοι του Somerset συγκέντρωσαν χρήματα και τα έστειλαν στο Ρίον για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Οι κάτοικοι του Ρίου, τα χρήματα αυτά τα χρησιμοποίησαν γιά την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου του Ρίου, και ονόμασαν την κεντρική οδό του Ρίου, Somerset προς ανάμνηση του γεγονότος, και για ευγνωμοσύνη για την προσφορά των κατοίκων του Somerset.
|
Αν και έχει μικρή σημασία απλά και μόνο για να είναι σωστή η ιστορική πληροφορία, να πω οτι το ναρκαλιευτικό βυθίστηκε μετά την λήξη του πολέμου και για την ακρίβεια το πρωί στις 25/10/1945 κατά την διαδικασία καθαρισμού από νάρκες του στενού Ρίου - Αντίρριου. Οι ψαράδες πήγαν αμέσως με τις βάρκες και περισυνέλεξαν 7 ναυαγούς και 3 πτώματα (από τα συνολικά 21 που απωλέσθηκαν). Η δωρεά προς του κατοίκους του Ρίου έγινε από του συγγενείς των διασωθέντων αλλά η ονομασία του κεντρικού δρόμου του Ριου σε Somerset δεν οφείλεται στον τόπο καταγωγής των ναυτών άλλα στο σύνταγμα πεζικού του Somerset (
Somerset light infantry regiment ) που είχε στρατοπεδεύσει μετά τον πολεμο στο καστρο του Ρίου. Υπάρχει και η εκδοχή ότι τα χρήματα τα έστειλαν οι κάτοικοι του Somerset αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία των ντόπιων αλλά και πάλι όχι λόγο τη καταγωγής των ναυτών.
Όσο για το ταξιδιωτικό απλά φοβερό :sm5: περιμένουμε με αγωνία την ολοκλήρωση του.