![]() |
|
|||||||
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
#7
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
Απόσπασμα:
i) Η οξύτητα είναι μέτρηση. Μάλλον θα στο πω αλλιώς: Η οξύτητα αποτελεί το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και με βάση αυτήν διαμορφώνεται η εμπορική του αξία. Η οξύτητα εκφράζεται είτε σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 gr λιπαρής ύλης (βαθμός οξύτητας) είτε σαν αριθμός οξύτητας που αποδίδει τα χιλιοστά του ΚΟΗ τα οποία απαιτούνται για την εξουδετέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων, που υπάρχουν σε ένα γραμμάριο λαδιού (απλό είναι). ii)Προέρχετε -Ποικιλία δένδρων -Κλιματολογικές συνθήκες ή έδαφος -Συγκομοιδή-έκθλιψη ελαιοκάρπου και εδώ λέμε τα εξής: Ο μικρός οικογενειακός κλήρος, σημαίνει μια ιδιαίτερη σχέση με το ελαιόδεντρο που τελικά μεταφράζεται στην παραγωγή ενός ποιοτικά άριστου ελαιολάδου, η συλλογή του ελαιόκαρπου γίνεται τη στιγμή που ο καρπός είναι στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσηςγια να δώσει τηνκαλύτερη ποιότητα ελαιολάδου (και δεν τις αφήνουμε να σαπίσουν στο δέντρο και να πέσουν), το μάζεμα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα, στις πιο πολλές περιπτώσεις με το χέρι, ώστε να μην τραυματίζεται ο καρπός και να μην επηρεάζεται η ποιότητα του ελαιολάδου, παρά το γεγονός ότι ο τρόποςαυτός είναι κοπιαστικός, χρονοβόροςκαι συνεπώς με ψηλό κόστος, και η μεταφορά του καρπόυ στο ελαιοτριβείο και η έκθλιψή του για την παραγωγή του ελαιολάδου γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή πράγμα που επίσης συμβάλλει στο να έχουμε ένα ποιοτικά άριστο λάδι. Αν η θερμοκρασία που δημιουργείται κατά την επεξεργασία του στο ελαιοτριβείο υπερβαίνει τους 28-30 C, τότε το ελαιόλαδο αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί άθερμο, με συνέπεια να αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, το άρωμα του, η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία κ.λ.π -Αποθήκευση που είπε κάπου και ο Χάρης - Όσο και να σς φαίνεται περίεργο παίζει ρόλο το κλάδεμα (πόσο θα τραυματιστεί το δέντρο) και τα φυτοφάρμακα που χρησημοποιούνται (κάποια φέρνουν αναταραχή-επιπλοκές) στο δέντρο. Πρόεδρε *το 2 χρόνια δεν είναι σωστό. Αν γίνει σωστή αποθήκευση ένα λάδι ποικιλίας μανάκι (ποιοτική ποικιλία σε σχέση με κορωνέικη π.χ.) στην παραγωγ'η θα είναι (με όλα τα παραπάνω) 0,3% Οξ. Στα 2 χρόνια θα είναι +- 1,5% την στιγμή που κάποιες περιοχές (δεν χρειάζεται να πούμε που, ξέρουν αυτοί) βγάζουν παραγωγή 2,5% οξ. Τρώγετι πολύ καλά. Αρκεί να σου πω ότι αυτά που αγοράζεις στο ράφι, είναι ραφιναρισμένα (πέρασμα από βαμβάκια) με οξύτητα +3% 'εως 3,5%. Για πες τους να σου δώσουν και βρώσιμη από αυτές τις ελιές να γελάσεις ![]() * το δοχείο δεν σκουράζει πριν από τα 7 περίπου χρόνια και λίγα είπα!!! Είναι γαλβανιζέ από μέσα. Απλά θέλει δροσερό μέρος χωρίς υγρασίες. Ότι άλλο βοηθάω πρόεδρε αν θες. Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός!!!! ΚΗΟ δέστε το σαν μύκητα Last edited by kostas_366; 24-10-2012 at 22:04. |
|
|