GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Μοτοσυκλέτα > Τεχνικά θέματα διάφορα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιό 10-10-2011, 23:12
leandros Ο/Η leandros βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Feb 2010
Περιοχή: Χανιά
Μoto: BMW R1200GS 2011 Honda PCX-150 2013
Προεπιλογή Απάντηση: ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΥΖΙ ΣΕ GS1200

υπάρχει περίπτωση να βλάψουμε το μοτέρ από τα μπουζί ιριδίου;
Reply With Quote
Παλιό 10-10-2011, 23:42
stelth1 Ο/Η stelth1 βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Apr 2011
Περιοχή: ΧΙΟΣ-ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μoto: GS 1200 ADV 2007-KTM EXC 400- BEVERLY 300

Καλησπερα!Οχι δεν προκαλουν βλαβη αρκει να ειναι τα προβλεπομενα.Δεν υπερβαινουν την σωστη θερμοκρασια,εχουν καλυτερη ποιοτητα καυσης κ ειναι ποιο οικονομικα σε βαθος χρονου,τα αγορασα απο τον saitman κ τα φοραω απο αρχες καλοκαιριου.Ειδα καλυτερη κ ποιο γλυκια λειτουργια του κινητηρα κ μαζι με φιλτρο αερα K&N εχω καλυτερη ροπη,κατα την ταπεινη μου αποψη.Να γραψω μονο οτι κατα την αφαιρεση της πιπας,ειναι καλυτερο να χρησιμοποιησουμε το εργαλειο της wunderlich,γιατι με στραβοπενσα η γερμανικο μπορει να την τραυματισουμε!

Last edited by stelth1; 11-10-2011 at 00:07.
Reply With Quote
Παλιό 11-10-2011, 00:13
ΙoannisPanagiotidis Ο/Η ΙoannisPanagiotidis βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Moderator

Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Solingen - Θεσσαλονίκη
Μoto: R1200GS '04
Thumbs up Απάντηση: ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΥΖΙ ΣΕ GS1200

... πολυ ωραιος φιλε μου!

.... μπραβο και για το κόπο σου να μοιραστεις μαζι μας την εργασια σου!

... για να βγαλεις τις πιπες εχει και ενα μικρο μαυρο πλαστικο εργαλείο/εξολκέα η μαμα BMW... δεν θυμαμαι αλλα ηταν πολυ φτηνο ...για να μην πληγωσεις το καπακι του κυλίνδρου στη προσπαθεια σου να τις βγαλεις!
... και για οποιο φιλο διαθετει και ροποκλειδο ...στην αρχη βαζουμε το μπουζι με το χερι και βιδωνουμε μεχρι να βρει αντισταση ... και μετα με σφίγγουμε με 25 Νm

... τωρα για την χρήση των ιριδιων μπουζι ...δεν μπορω να ενοχοποιήσω κατι που δεν ειναι αποδεδειγμένο και βασιζεται μονο σε θεωριες απο προσωπικη μου εμπειρια ...παντως εγω δεν τα ξαναβαλα!
Reply With Quote
Παλιό 11-10-2011, 00:28
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ's Avatar
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ Ο/Η ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: R 1200 GS ADV - R 1200 RT - X9 500 EVO - VESPA 200E '86

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ΙoannisPanagiotidis Εμφάνιση μηνυμάτων
... τωρα για την χρήση των ιριδιων μπουζι ...δεν μπορω να ενοχοποιήσω κατι που δεν ειναι αποδεδειγμένο και βασιζεται μονο σε θεωριες απο προσωπικη μου εμπειρια ...παντως εγω δεν τα ξαναβαλα!

Τί δεν σου άρεσε Γιάννη ???
Reply With Quote
Παλιό 11-10-2011, 00:54
jtnakos Ο/Η jtnakos βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Moderator

Ημερομηνία εγγραφής: May 2011
Περιοχή: Σιατιστα
Μoto: MΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ MW(είχα και θα ξανα πάρω)

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ΙoannisPanagiotidis Εμφάνιση μηνυμάτων
... πολυ ωραιος φιλε μου!

.... μπραβο και για το κόπο σου να μοιραστεις μαζι μας την εργασια σου!

... για να βγαλεις τις πιπες εχει και ενα μικρο μαυρο πλαστικο εργαλείο/εξολκέα η μαμα BMW... δεν θυμαμαι αλλα ηταν πολυ φτηνο ...για να μην πληγωσεις το καπακι του κυλίνδρου στη προσπαθεια σου να τις βγαλεις!
... και για οποιο φιλο διαθετει και ροποκλειδο ...στην αρχη βαζουμε το μπουζι με το χερι και βιδωνουμε μεχρι να βρει αντισταση ... και μετα με σφίγγουμε με 25 Νm

Γεια σου ρε Γιαννακο.Να πω πως σε διαβασα πολλες φορες και μαλιστα εχω κατεβασει πολλα σερβις σου με εικονες (αλλαγη λαδιων,βαλβολινες στο σασμαν και του διαφορικου)και μαλιστα εχω κανει εναν φακελο που τον αναφαιρω ως ΣΕΡΒΙΣ ΣΕ GS1200 ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ και τα περισωτερα ειναι δικα σου
Και εγω με την σειρα μου θα σε ρωτισω τι ειναι αυτο που δεν σου αρεσε στα ιριδιου????γιατι και εγω τα εβαλα χωρις να ρωτησω και χωρις να εχω τεχνικες γνωσεις...υπαρχει περιπτωση ζημιας???
Reply With Quote
Παλιό 11-10-2011, 03:36
ΙoannisPanagiotidis Ο/Η ΙoannisPanagiotidis βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Moderator

Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Solingen - Θεσσαλονίκη
Thumbs up Απάντηση: ΑΛΛΑΓΗ ΜΠΟΥΖΙ ΣΕ GS1200

...παιδες!.... εντελως ειλικρινα ....θελω να εξηγηθω, πριν δημιουργησω λαθος ενυπωσεις!

... ηταν απ τις πρωτες κιολας αλαγες που ειχα κανει ...ζητημα να χα 3χιλ. χιλιομετρα στο μοτερ τοτε! Εβαλα τα ιριδιου που προτεινε η NGK και ειχα αλλαξει και το μαμα αερα φιλτρο με KN (αυτο το εχω και σημερα) ...ειλικρινα δεν ενιωσα την διαφορα σε αποδοση αλλα ελεγα οτι και μονο σαν αναβάθμιση σε κατι ποιοτικότερο τα αφησα!

... απο κει και περα μετα απο 4 χρονια και αρκετα χιλιομετρα ...η ιστορια μου ειναι γνωστη στους περισσοτερους .... ο κινητηρας καταστραφηκε! Η μαμα BMW οταν ανοιχτηκε εδωσε σαν αιτια οτι απο υπερθερμανση κοπηκε η βαλβιδα εξαγωγης του δεξι κυλινδρου ...χτυπησε με δυναμη το πιστονι τρυποντας το , και καθοτι ειχα και αρκετες στροφες στο μοτορι ...μεχρι να σταματησω τα σπασμενα κομματια τα εκαναν ολα μεσα κυμα! Μεχρι και η μπιελα πηρε!

...οταν ζητησα τα ρεστα (εστω μια δικαιολογια/αιτιολογία) απ τον επίσημο αντιπροσωπο στο Solingen ....πρωτα μιλησα με τον αρχιμαστορα απ το συνεργειο που με γνωριζει και προσωπικά και εχουμε βολταρει και αρκετες φορες μαζι ...μου ειπε οτι αυτη μηχανη ειναι τουριστικης φυσης και με ειχε προειδοποίησει οτι δεν ειναι για "οριακη" χρηση. Οταν μιλαμε οτι ενοχοποιησε τον τροπο που την οδηγουσα εννοω οχι οτι την ειχα συνεχεια στις τελικες απλα γενικως απ την 2ερα εως και τη 4τη τις ταχυτητες τις γεμιζα πολυ γρηγορα και ο ρυθμος της παρεας με αναγκαζε τις περισσοτερες να τις ανοιγω οσο να μην μπω στους κοφτες ! Γενικως το μηχανακι ποτε δεν μου εδειχνε οτι υποφερει και σε καμια τον περιπτωσεων δεν μου εδειχνε οτι το κουραζω! Μεσα μου παντα ενιωθα οτι ο κινητηρας ηταν στο στοιχιο του σε αυτους τους ρυθμους!

...οταν αποφασισα να πιεσω την κατασταση στην αρχη ο επικεφαλης της ομαδας του τμήματος των πωλήσεων φανηκε να θελει να με βοηθησει να βρω καποιο δίκιο ...μου ειπε οτι θα στειλει αυτοκινητο να φορτωσει τον Boxer ...θα το στειλουν σε καποιο μοναδα τους να το ανοιξουν και να ψαξουν τα αιτια ! Την επομενη εβδομαδα ομως που ξαναπηγα να ρωτησω τι απεγιναν... ο ιδιος τυπος μου ειπε με ύφος 500 καρδινάλιων οτι τελικα απόσυρε τη προταση του γιατι ο αρχιμηχανικος του τον ενημερωσε οτι το μπλοκ ειχε μπουζια Ιριδιου ...πραγμα που ενοχοποιησε αυτος σαν λογο για την υπερθερμανση της βαλβιδας ! Το μηχανακι μου ειπε Κυριε Παναγιωτιδη ...ειναι σχεδιασμενο και δοκιμασμενο σε εκατονταδες χιλιαδες χιλιομετρα κατω απο ολες τις συνθηκες και βγηκε στη παραγωγη με την μεγαλυτερη σιγουρια στο θεμα της αξιοπιστιας ...απο κει και περα ομως οταν εσεις μπαινετε στη θεση των μηχανικων και επεμβενεται σε βελτιωσεις που δεν προβλεπονται απο εμας ...τοτε παίρνετε την ευθύνη σας στα χερια σας!

... εδω θα προσθεσω οτι η πρωτη ερωτηση του πραγματογνωμονα πριν με ρωτησει για τα μπουζια ηταν εαν εχω αλλαξει τελικο εξατμισης ...και ζητησε επιτόπου αυτοψια αν εχω επεμβει στο καταλυτη! Πραγμα που δεν εχω κανει !

...γενικως ... οι ερωτησεις που μου εκανε και η ολη του σταση με δεινε την εντυπωση οτι απλα εψαχνε ,οπως οι ασφαλστικες , καπου να τα φορτωσει για να μοιρασει τις ευθηνες !

...κατοπην εορτης και καθοτι ειμασταν ακομα στα θεωρητικα και το μπλοκ ηταν ακομα στα χερια μου προπαθησα στο γκαραζ στα γρηγορα να βγαλω τα μπουζια και να τον βγαλω τρελο ...αλλα το δεξι μπουζι απ τα χτυπηματα της μπιελας και των θριψαλισμενων κομματιων του πιστονιου ειχε γινει σαν ταψι απ την μεσα πλευρα και δεν εβγαινε με τιποτα!

...μετα απο μερες αφου απογοητευτικα στο θεμα της οποιαδηποτε αναληψης ευθηνης απ την αντιπροσωπια και αρχισα να ψαχνω για μοτερ να επισκευάσω τη μηχανη με δικο μου κοστος ...εκανα σε ομορφο κλιμα μια συζητηση με τον αρχιμηχανικο οπου μου εξηγησε οτι...

...οι μηχανικοι της BMW στην προσπαθεια τους να γινει το προιον τους ανταγωνιστικο εχουν κανει μειωσεις σε υλικα , βαρος και πάχη αυτων ..με σκοπο την ελάφρυνση τους και στοχο τις επιδοσεις! Συγκεκριμενα ειπε οτι οι βαλβιδες ειναι λεπτες και τα μεταλα του πιστονιου πολυ ελαφρια και λεπτα , οπως και σε ολες τις συγχρονες μοτοσυκλετες!..τα μπουζια ιριδιου δινουν καλυτερη και ποιοτικοτερη καυση ... πραγμα που σημαινει οτι καταφερνουν και απλώνουν με τον σπινθήρα την εκρηξη σε βαθμο να ανεβαινει και η θερμοκρασια στο κύλινδρο λιγο περισσοτερο! Αν συνδιασουμε λοιπον μια παρατεταμενη χρηση με στροφες του κινητηρα πολυ υψηλες με αποτελεσμα και πολλαπλασιες "σπινθηριες" και εκρηξεις ανα κλασμα του δευτερολεπου τοτε ...ναι!...θα μπορουσε να ειναι ενας λογικος παραγοντας της μεταβολης τις θερμοτητας και κατα συνεπεια την υπερθερμναση και το κοψιμο της βαλβιδας της εξαγωγης ,που ετσι και αλλιως τραβαει το περισσοτερο ζορι λογο της αποβολης των καυσαεριων, ....τα 4 μπουζια Ιριδιου που αλλαξα!!!!

... με λιγα λογια ... "παρ το αυγο και κούρεψτο"....!

...σεναριο επιστημονικης φαντασιας !..... εξυπνο πνίξιμο της ποιοτικης αστοχειας της μαμας!..... απλη ατυχία η ταλαιπωρεια μου!...κανεις δεν μπορει να δωσει απαντησεις στα σιγουρα!

...εγω παντως αλλαξα το μπλοκ ...και συνεχιζω ακαθεκτος στο ιδιο απολαυστικο στυλακι απο περσυ ...χωρις κανενα προβλημα ....απλα εβαλα ξανα μαμα μπουζακι!

...το που θα παω να βαλω τα μαμα μπουζακια ...αν καποτε το ξαναπαθω το φανταζεστε παντως!... ο πραγματογνώμονας την εβαψε!

....γνωριζω οτι αναμεσα μας υπαρχουν ανθρωποι εππαγελματιες με ειδικες γνωσεις πανω στα μηχανολογικα .... και παλαιοτερα ηθελα να ρωτησω την γνωμη τους αλλα να ....το κανω τωρα! Οποιος γνωριζει ας φωτισει αυτο το μυστηριο ή ας αποενοχοποιησει τα καημένα τα Ιριδιου που τους φορτωσαμε το φταίμα!

Last edited by ΙoannisPanagiotidis; 11-10-2011 at 03:40.
Reply With Quote
Παλιό 11-10-2011, 07:07
forester Ο/Η forester βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Μoto: R 1200 GS Triple Black και μπλουζάκια ΚΤΜ

Τα ίδια λέει και η Triumph, ενοχοποιώντας την ποιότητα της ελληνικής βενζίνης (χάλια δεν το συζητώ, αλλά όλες οι μοτό τις ίδιες βενζίνες καίνε στην Ελλάδα, χωρίς να σπάνε κυλινδροπίστονα με συχνότητα εκκρεμούς.....) και αρνούμενη από το καλοκαίρι του 11 να καλύπτει στην εγγύηση κόστος επισκευής ελατηρίων - κυλίνδρων.
Στην περίπτωσή σου, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις αστοχίας κινητήρων, συστημάτων μετάδοση κλπ, όλοι οι υπεύθυνοι - πραγματογνώμονες των εταιριών, έτσι κάνουν. Παίρνουν το "παζλ" κομμάτι - κομμάτι κι όπου σε βρουν με αλλαγή από τα προβλεπόμενα , ρίχνουν εκεί το φταίξιμο και δεν μπορείς να κάνεις κάτι...
Μια φορά σε OPEL ASTRA G, αρνήθηκαν να μου αλλάξουν στραβές δισκόπλακες γιατί είχα αλλάξει λάδια και φίλτρο μόνος μου Έγινε χαμός και τις αντικατέστησαν, αλλά προσπάθησαν να με πουν "ελέφαντα"!!!! Αν πάθαινε κάτι το μοτέρ, σίγουρα την είχα "βαμμένη"....
Απλή παράθεση παρόμοιας ιστορίας, για να πω ότι αυτό που έπαθε ο φίλος Παναγιωτίδης, είναι ο κανόνας όταν χρησιμοποιείς κάτι άλλο σε ανταλλακτικό - αναλώσιμο και πάθεις ζημιά.
Reply With Quote
Παλιό 11-10-2011, 07:18
forester Ο/Η forester βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Μoto: R 1200 GS Triple Black και μπλουζάκια ΚΤΜ

Τώρα για λέμε και του στραβού το δίκιο, κι εμείς στη θέση τους το ίδιο θα λέγαμε. Εξηγούμαι: το παράδειγμα της Triumph, είναι τραβηγμένο και προς αποφυγή. Στην περίπτωση της BMW όμως, υπάρχει ένα δίκιο. Το μοτέρ είναι όντως βολτάδικο - τουριστικό. Αν το πας στα όριά του και σπάσει, ΟΚ να το καλύψουν. Όταν όμως βελτιώνεις την απόδοση με χρήση after market προϊόντων (φίλτρα, εξατμίσεις, μπουζί κλπ) δεν έχεις άποψη για την επίδρασή τους στην υγεία του μοτέρ! Ούτε μπορείς, άλλωστε Μόνο τη διαφορά στην απόδοση βλέπεις, χαίρεσαι και την πατάς! Πάντα; Όχι πάντα, αλλά όταν γίνει η "στραβή" θα είναι για τα καλά. Γι αυτό και δεν τοποθετώ την άλλη πατέντα που ξεγελάει τον εγκέφαλο και δίνει πιο πλούσιο μίγμα. Αν ήταν ένα μοτέρ με 80-90 άλογα σε αυτά τα κιλά, θα "έτρωγε ο ####ς" μου. Αλλά με 110, ΟΚ. Κάθομαι στ' αυγά μου
Reply With Quote
Παλιό 11-10-2011, 10:00
paschalis Ο/Η paschalis βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2009
Περιοχή: thessaloniki

Μπραβο Γιαννη γαι το πρωτο σου τεχνικο θεμα!
Reply With Quote
Παλιό 11-10-2011, 16:50
stelth1 Ο/Η stelth1 βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Apr 2011
Περιοχή: ΧΙΟΣ-ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μoto: GS 1200 ADV 2007-KTM EXC 400- BEVERLY 300

Τεχνικα θεματα σελ 13 μπουζι ιριδιου,ισως ετσι ξεκαθαριζουμε καποια πραγματα....
Reply With Quote
Απάντηση

Κανόνες καταχώρησης