GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Μοτοσυκλέτα > Τεχνικά θέματα διάφορα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιό 06-04-2012, 09:02
geokall Ο/Η geokall βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2012
Περιοχή: Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Μoto: HONDA VARADERO MK3 '08
Προεπιλογή Απάντηση: Στρώσιμο ελαστικών

000
Reply With Quote
Παλιό 06-04-2012, 09:14
vpentza Ο/Η vpentza βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jul 2009
Περιοχή: Καλλιθεα/Αθηνα
Μoto: R1200 GS SE

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από kgs Εμφάνιση μηνυμάτων
Ρε παιδιά. Αυτό με τους 3 μήνες και λιγότερο πρώτη φορά το ακούω. Δεν ήξερα οτι το πολύ φρέσκο είναι και κακό
Οπως επισης ενα ελαστικο 3 ετων απατητο ειναι εξισου λιγοτερο καταλληλο
Reply With Quote
Παλιό 07-04-2012, 01:05
Giof Ο/Η Giof βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: May 2010
Περιοχή: ΤΡΙΠΟΛΗ
Μoto: BMW R1200GS ADVENTURE
Προεπιλογή

Νομίζω ότι στα τρία χρόνια είναι για πέταμα

Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
Παλιό 09-04-2012, 17:59
squad Ο/Η squad βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Apr 2011
Περιοχή: ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Μoto: R1200GS'11 - Gilera vx125'05

200
Reply With Quote
Παλιό 10-04-2012, 18:06
Thomas Ptwmas Ο/Η Thomas Ptwmas βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2010
Περιοχή: Athina
Μoto: BMW R1200GS (2010)

Το συγκεκριμένο θέμα το είχα ψάξει λιγάκι και κατέληξα οτι τα ελαστικά για να αποδώσουν τα μέγιστα και να αντέξουν αρκετά ωστε να τα χαρούμε πρέπει να ζεσταίνονται ο#### (να περάσουν 5-10 λεπτάκια οδήγησης) πριν αρχίσουμε τα "ινδιάνικα". Εξίσου σημαντικό είναι να τα αφήσουμε λίγο να "κρυώσουν" πριν ακινητοποιήσουμε την μοτοσυκλέτα μας. Σε περίπτωση που έχουμε ζορίσει με την οδήγηση μας το ελαστικό και σταματήσουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα ελαστικά τείνουν να "ξυλιάσουν" με αποτέλεσμα να μήν αποδίδουν όπως θα έπρεπε το οποίο είναι κρίμα.

Το γεγονός οτι στους 3 μήνες το ελαστικό είναι πολύ φρέσκο και θέλει "ειδική" μεταχείρηση δεν το γνώριζα για να είμαι ειλικρινής.
Reply With Quote
Παλιό 19-04-2012, 20:59
lion77 Ο/Η lion77 βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Member

Ημερομηνία εγγραφής: Apr 2011
Περιοχή: athina
Μoto: gs1200

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Thomas Ptwmas Εμφάνιση μηνυμάτων
Εξίσου σημαντικό είναι να τα αφήσουμε λίγο να "κρυώσουν" πριν ακινητοποιήσουμε την μοτοσυκλέτα μας. .

Δηλαδή τι θα πρέπει να κάνουμε ;;;
Reply With Quote
Παλιό 25-04-2012, 13:04
Thomas Ptwmas Ο/Η Thomas Ptwmas βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2010
Περιοχή: Athina
Μoto: BMW R1200GS (2010)

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από lion77 Εμφάνιση μηνυμάτων
Δηλαδή τι θα πρέπει να κάνουμε ;;;
Ιδανικά θα πρέπει να "ρίξουμε ρυθμό" λίγα χλμ πριν σταματήσουμε δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα ελαστικά να κρυώσουν σιγα σιγα.
Εαν πηγαίνουμε σαν ινδιάνοι (πχ μετα απο "εμπνευσμένη οδήγηση" σε ορεινό στροφιλίκι) και ξαφνικά βρούμε ενα σημείο όπου θέλουμε να θαυμάσουμε τη θέα (ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο) και σταματήσουμε μένοντας εκεί αρκετή ώρα (για 10' δεν χάλασε ο κόσμος) τότε τα λάστιχα τείνουν να "ξυλιάζουν" με εμφανές αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Γνωρίζω οτι ορισμένες φορές αυτό είναι ανέφικτο αλλά καλό θα ήταν (κατα την ταπεινή μου άποψη πάντα) να το υιοθετούμε σιγά σιγά.
Reply With Quote
Παλιό 25-04-2012, 18:32
TSAKOS P. Ο/Η TSAKOS P. βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Member

Ημερομηνία εγγραφής: Apr 2012
Περιοχή: ΠΕΙΡΑΪΚΗ
Μoto: K1300S HP edition

να πω και εγω την αποψη μου εαν μπορω.
Δεν υπαρχει συγκεκριμενος κανονας για ολα τα ελαστικα.
Το σκληρο ελαστικο χρειαζεται αλλη μεταχειριση απο ενα μαλακοτερο.
Το χωματινο το ιδιο σε σχεση με ενα ασφαλτινο.
Τα 100 και 200 χλμ δεν ειναι κανονας.
Φανταστητε ενα πατημενο λαστιχο με 100 χλμ να χρειαστει να ''τερματισει''.
Στις ακρες ειδικα με παγωμενους καιρους δεν υπαρχει περιπτωση να εχουν φυγει οι κολλες.
Ενα λαστιχο 2 μηνων δεν εχει κανενα προβλημα σε σχεση με ενα 6 μηνων.
Κατα την διαδικασια του στρωσιματος τα ''######'' μερη θα ''σφιξουν''.
Τελος αυτο με το κρυωμα του ελαστικου ειναι λιγο μυθος.
Οπως και να εχει ειναι δυσκολο να κρατας μια πορεια 220 χλμ και ξαφνικα να μηδενισεις.
Σε ορεινο ''πιστακι'' ειναι δυσκολο να πιασεις ταχυτητες αρα και θερμοκρασιες που θα ζορισουν τα ελαστικα.Εμεις μπορει να στριβουμε αλλα τα λαστιχα εχουν εναν δεικτη ταχυτητας.Δεν τον πλησιαζουμε σε καμια περιπτωση και κανεις στους ελληνικους δρομους.
Η δικη μου αποψη ειναι οτι σταδιακα πρεπει να εκμεταλευομαστε τα ορια των ελαστικων μας και αυτο σημαινει οτι μετα τα 100 χλμ τα οποια θα κανουμε χωρις επιταχυνσεις και αποτομα φρεναρισματα, μπορουμε να ''ξαπλωνουμε''.
Σας ευχαριστω
Reply With Quote
Παλιό 25-04-2012, 19:11
ΙoannisPanagiotidis Ο/Η ΙoannisPanagiotidis βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Moderator

Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Solingen - Θεσσαλονίκη
Μoto: R1200GS '04

... good posting!! ... ευχαριστουμε!
Reply With Quote
Παλιό 25-04-2012, 20:19
vaska Ο/Η vaska βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2010
Περιοχή: Πάτρα
Μoto: YAMAHA IT 490 SUZUKI DR 650 SE BMW R1200GS

Οδηγώ από τα 15, στα 16 έβγαλα δίπλωμα για πενηντάρι και είμαι 44. Το σημερινό μου δίπλωμα καλύπτει όλες τις κατηγορίες οχημάτων (έχω 5ης).

Έχω οδηγήσει όλα αυτά τα χρόνια πολλά οχήματα, άλλα από αυτά από τα πρώτα τους χλμ και άλλα που δεν ήξερα καν ποιο "χέρι" είμαι. Στο στρατό δε, ότι να' ναι.

Καταλήγοντας, στη χοντρή μου έχω λάστιχα 6ετίας μιας και φοράει ακόμα τα λάστιχα που είχε από το εργοστάσιο (έχω 13000 χλμ).

Ελέγχω το πέλμα και τα πλαϊνά οπτικά, φροντίζω για τη σωστή πίεση αέρα, ξεκινάω τις βόλτες μου χαλαρά και μετά στρίβω μέχρι τα όριά μου. Ποτέ δεν προβληματίστηκα ή αν θέλετε δεν με προβλημάτισε η συμπεριφορά των ελαστικών μου και ας είναι 6 χρόνων. Ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις με μεγάλες μουαγιέν ή με έντονο ορεινό στροφιλίκι.

Για μένα όλα αυτά τα τερτίπια είναι μύθος εκτός ίσως από το στρώσιμο. Τα πρώτα χιλιόμετρα να γίνουν χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις και οριακά στριψίματα, απλά και μόνο για να στρώσει - πατηθεί το πέλμα ομοιόμορφα αλλά και να ζεσταθούν τα λάστιχα προοδευτικά.

Η άποψή μου είναι ότι μαθαίνοντας ο αναβάτης σήμερα περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και λόγω πληροφόρησης του διαδικτύου, έχει ανάγκη να βομβαρδίζεται από "πρέπει" και "μαγικές συνταγές", για να νιώθει καλύτερα. Όλα είναι στα χέρια. Έχω δει παλικάρι που τα λάστιχά του ξερνούσαν τα λινά τους στο οδόστρωμα, να πηγαίνει τάπα, σε σημείο που να μην μπορεί κανείς από την παρέα να τον ακολουθήσει αλλά και λεβεντάκο με λάστιχο που κολλούσε στο δρόμο κυριολεκτικά, να μη μπορεί να στρίψει γιατί απλά δεν μπορούσε. Και του έφταιγαν όλα, η υγρασία, το νέφος, το βαρομετρικό κλπ, μόνο ο ίδιος δεν έφταιγε.

Τες πα, την άποψή μου κατέθεσα και σίγουρα δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να την ασπαστεί, αλλά για μένα όλα αυτά είναι μάλλον λόγια να έχουμε να λέμε. Τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα τα δικά μας όρια από τα όρια του ελαστικού. Επίσης λάβετε υπ' όψιν σας ότι μιλούμε για ελαστικό κοινής - καθημερινής χρήσης και όχι για πιστάδικο όπου τα πράγματα εκεί αλλάζουν δραματικά μιας και τα όρια αλλάζουν. Τα καθημερινά λάστιχα αποδίδουν σχεδόν το ίδιο καλά μέχρι το τέλος της ζωής τους και για μεγάλο εύρος θερμοκρασιών τώρα πια, όσο για το "πολυκαιρισμένο" ελαστικό που πολυμερίζεται και χάνει σημαντικό μέρος της ικανότητας πρόσφυσης που έχει, στα δικά μου τουλάχιστον αυτιά ακούγεται μαρκετίστικο κολπάκι για να πουλούν οι εταιρίες.

Σε μια έρευνα που διάβαζα (αν θυμηθώ που θα ποστάρω το λινκ), σε εργαστήριο προσομοιάστηκαν οι περιβαλλοντικές συνθήκες και επιταχύνθηκε η γήρανση του ελαστικού. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το λάστιχο με σωστή πίεση και χωρίς ανωμαλίες από κοπανήματα στο πέλμα ή στα πλευρά του, απέδωσε το ίδιο καλά στην αρχή της ζωής του αλλά και μετά από 10 χρόνια.
Reply With Quote
Απάντηση

Κανόνες καταχώρησης