GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Μοτοσυκλέτα > Τεχνικά θέματα διάφορα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιό 14-04-2010, 12:20
gemara Ο/Η gemara βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Γλυφάδα
Μoto: [Piaggio Vespa P150X] [R26 '56] [R51/3 '54] [R60/2 '66] [R69S '61] [R1200GS]
Προεπιλογή Απάντηση: ΠΥΡΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ!!!

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Carduelis Εμφάνιση μηνυμάτων
Ama sou tyxei na peseis se diadilwsi sto kendro tis Athinas kalokairiatika kai xreiastei na sernesai gia kana 20lepto tha deis tis mpares na anevenoun dyo-dyo kai na myrizeis sidero liwmeno.
Tromos!!!!!!
Γιατρέ σε περίμενα στη γωνία! Στα greeklish το κέντρο είναι kedro (όπως το γράφει ο γιός μου!!!(baba eimai kedro...))

Επί του θέματος, αν προβλέπεις ότι θα μείνεις πάνω από ένα δυο λεπτά στο ρελαντί, καλό είναι να σβήνεις τη μηχανή. Μετά από δύο λεπτά που την ξανάβαζα μπροστά, έδειχνε μία μπάρα λιγότερο. Βέβαια θέλει μελέτη τώρα, ποια καταπόνηση είναι χειρότερη για τα μέταλλα. Η μηχανική - θερμική από το σβήσε άναψε τον κινητήρα, ή η θερμική από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Καινούργιο όταν ήταν το δικό μου πάντως σε σκληρά εντούρα στα λιβάδια και στις λάσπες του Βελγίου, είχε ανάψει όλες τις μπάρες χωρίς πρόβλημα βέβαια...
Reply With Quote
Παλιό 14-04-2010, 12:33
Sotos_ Ο/Η Sotos_ βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Mar 2010
Περιοχή: Αττική
Μoto: GSA '08

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από gemara Εμφάνιση μηνυμάτων
........ είχε ανάψει όλες τις μπάρες χωρίς πρόβλημα βέβαια...

Αυτό ηταν κατι που ηθελα να ρωτησω... "στις ποσες μπαρες σταματαμε και περιμενουμε να κρυωσει ? "

Αλλα με κάλυψες!
Δεν σταματαμε. Καλα καταλαβα ?
Reply With Quote
Παλιό 14-04-2010, 12:35
Senior Member

Μoto: [Piaggio Vespa P150X] [R26 '56] [R51/3 '54] [R60/2 '66] [R69S '61] [R1200GS]

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ace_gln Εμφάνιση μηνυμάτων
να κανω και εγω μια ερωτηση ... ?
τοσα χρονια , τοσα μηχανακια , τοσα αυτοκινητα , σκαφη , φορτηγα ... αν δεν ζεσταινοντουσαν .. δεν ξεκιναγαμε να κανουμε τη δουλεια μας και αυτη ηταν αποψη , οχι δικη μου , αλλα ολων των συνεργειων και μηχανικων που περασαν απο μπροστα μου ...

το GS τι διαφορα εχει ρε παιδια ???
δεν πρεπει να ανεβουν λιγο τα λαδια ...?
δεν πρεπει να ζεσταθουν λιγο τα μεταλλα για να μην εχουμε ζημια σε βαλβιδες κ.ο.κ.??

Πρωτη φορα το ακουω και μενω με το στομα ανοιχτο !!!
Αυτές ήταν απόψεις των πατεράδων μας και παππούδων μας, που περάσαν και σε μας και για την εποχή τους ήταν απόλυτα σωστές και απαιτούμενες.
Κινητήρες σύγχρονοι που έχουν κατασκευαστεί μετά τη δεκατία του 70 είναι "fire and forget", άλλα μέταλλα, άλλα λάδια, βάζεις μπρος και φεύγεις!

Τώρα, μια φορά που είπα στο μάστορα που μου έφτιαξε τον μπόξερ του 1954, ότι τη ζεσταίνω λίγο το πρωι πριν φύγω, με κοίταξε με μισό μάτι και με ρώτησε: "Γιατί;;;"

Πρόσφατα σε κάποιο άλλο ποστ γράφτηκε ότι την μεγαλύτερη ζημιά και φθορά ένας κινητήρας την παθαίνει στα πρώτα 2 λεπτά της λειτουργίας του και ιδίως αν δουλεύει στο ρελαντί. Γι αυτό τα αυτόματα "choke", με το που βάζεις μπρος ανεβάζουν πολύ τις στροφές για να πάει το λαδάκι γρήγορα παντού.

Αν μιλάμε για μεγάλες μηχανές ντήζελ σε πλοία πχ, χιλιάδων κυβικών (σε λίτρα τις μετράνε βέβαια) αυτές θέλουν και 4 ώρες πριν προθέρμανση του μπλοκ στους 50-60 βαθμούς με ζεστό νερό. Άλλο πράγμα.
Reply With Quote
Παλιό 14-04-2010, 12:45
Senior Member

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από Sotos1 Εμφάνιση μηνυμάτων
Αυτό ηταν κατι που ηθελα να ρωτησω... "στις ποσες μπαρες σταματαμε και περιμενουμε να κρυωσει ? "

Αλλα με κάλυψες!
Δεν σταματαμε. Καλα καταλαβα ?
Να σου πω. Το καλοκαίρι σε καύσωνα (40C) και μέσα σε πυκνή κυκλοφορία μου έφτανε στις 4 μπάρες, δεν θυμάμαι αν είδα πάνω από μια φορά 5. Αν η μηχανή τσουλάει, έστω και λίγο, ποτέ δεν την σταματάμε. Ιδίως αν και όταν έχει ανεβάσει πολύ θερμοκρασία 5-6 μπάρες, το χειρότερο που μπορείς να της κάνεις, είναι να σταματήσεις και τη σβήσεις. Το καλύτερο να συνεχίσεις και να κινήσαι, έστω και με 40χλμ. Επίσης, ΠΟΛΥ ανεβάζει την θερμοκρασία αν στην προσπάθειά σου να "μη ζορίσεις" τον κινητήρα, τον πας με 4η-5η και μικρή ταχύτητα, 50-60χλμ. Είναι ότι χειρότερο για να του ανεβάσεις στα ύψη την θερμοκρασία. Βάλτου 3η και πήγαινε με 60, θα "αποδόσει" καλύτερα θερμικά και η ροή του αέρα θα τον ψύξει.

Λεπτομέρειες για ψιλολόγους όλα αυτά βέβαια, που ψάχνονται με τις 1-2 μπάρες πάνω κάτω. Δεν έχει ανάγκη το εργαλείο. Από τα παλιά χρόνια!
Reply With Quote
Παλιό 14-04-2010, 12:59
ace_gln Ο/Η ace_gln βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Nov 2009
Περιοχή: chalkida
Μoto: gs 1200 r 2007

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από gemara Εμφάνιση μηνυμάτων
Αυτές ήταν απόψεις των πατεράδων μας και παππούδων μας, που περάσαν και σε μας και για την εποχή τους ήταν απόλυτα σωστές και απαιτούμενες.
Κινητήρες σύγχρονοι που έχουν κατασκευαστεί μετά τη δεκατία του 70 είναι "fire and forget", άλλα μέταλλα, άλλα λάδια, βάζεις μπρος και φεύγεις!

Τώρα, μια φορά που είπα στο μάστορα που μου έφτιαξε τον μπόξερ του 1954, ότι τη ζεσταίνω λίγο το πρωι πριν φύγω, με κοίταξε με μισό μάτι και με ρώτησε: "Γιατί;;;"

Πρόσφατα σε κάποιο άλλο ποστ γράφτηκε ότι την μεγαλύτερη ζημιά και φθορά ένας κινητήρας την παθαίνει στα πρώτα 2 λεπτά της λειτουργίας του και ιδίως αν δουλεύει στο ρελαντί. Γι αυτό τα αυτόματα "choke", με το που βάζεις μπρος ανεβάζουν πολύ τις στροφές για να πάει το λαδάκι γρήγορα παντού.

Αν μιλάμε για μεγάλες μηχανές ντήζελ σε πλοία πχ, χιλιάδων κυβικών (σε λίτρα τις μετράνε βέβαια) αυτές θέλουν και 4 ώρες πριν προθέρμανση του μπλοκ στους 50-60 βαθμούς με ζεστό νερό. Άλλο πράγμα.
μιλαω σιγουρα για diesel κινητηρες 12- 16000 cc αλλα και για τους βενζινοκινητηρες ... παντα ζεσταινα και ξεκιναγα !!
δεν ξερω ρε παιδια .. εγω το ζεσταμα θα το κανω ... ειμαι λιγο ξεροκεφαλος ???

απο τη ΒΜW οταν ειχα παρει ενα 520ι ΤΟΥ '01 μου ειχαν πει .. το αφηνεις 2 λεπτα να δουλεψει , ξεκινας και μεχρι να ανεβασει 2 γραμμες , πας μεχρι 2500 στροφες / λεπτο ...
εχω κανει με το συγκεκριμενο 230.000 χιλιομετρα... Μονο δισκο ζητησε ..
δεν μπορω να ξερω σιγουρα τι θα παθαινε αν το δουλευα διαφορετικα ..
αλλα ετσι οπως το δουλεψα ... με εχει βγαλει ασπροπροσωπο ... και ολα τα μηχανηματα που εχω και δουλευω ...
σε αντιθεση με τη μητερα μου που εβαλε μπροστα ενα mitsubishi L200 diesel 3000 cc του '03 , ξεκινησε χωρις ζεσταμα και την επομενη ημερα το αυτοκινητο αλλαξε βαλβιδες ... ???

καποιος με μηχανικες γνωσεις να μας εξηγησει τι ακριβως γινεται ... υπαρχει ???
Reply With Quote
Παλιό 14-04-2010, 14:52
mario Ο/Η mario βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Moderator

Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2009
Περιοχή: Πάτρα
Μoto: R1200GS Adv.

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ Εμφάνιση μηνυμάτων
...δεν σε χρειαζόμαστε .... έχουμε δικές μας "ψηστιέρες"....
ναι ναι εχουμε κι'εμεις gs
Reply With Quote
Παλιό 14-04-2010, 15:12
GeorgeP Ο/Η GeorgeP βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Αθηνα
Μoto: VARADERO MK3

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ace_gln Εμφάνιση μηνυμάτων
μιλαω σιγουρα για diesel κινητηρες 12- 16000 cc αλλα και για τους βενζινοκινητηρες ... παντα ζεσταινα και ξεκιναγα !!
δεν ξερω ρε παιδια .. εγω το ζεσταμα θα το κανω ... ειμαι λιγο ξεροκεφαλος ???

απο τη ΒΜW οταν ειχα παρει ενα 520ι ΤΟΥ '01 μου ειχαν πει .. το αφηνεις 2 λεπτα να δουλεψει , ξεκινας και μεχρι να ανεβασει 2 γραμμες , πας μεχρι 2500 στροφες / λεπτο ...
εχω κανει με το συγκεκριμενο 230.000 χιλιομετρα... Μονο δισκο ζητησε ..
δεν μπορω να ξερω σιγουρα τι θα παθαινε αν το δουλευα διαφορετικα ..
αλλα ετσι οπως το δουλεψα ... με εχει βγαλει ασπροπροσωπο ... και ολα τα μηχανηματα που εχω και δουλευω ...
σε αντιθεση με τη μητερα μου που εβαλε μπροστα ενα mitsubishi L200 diesel 3000 cc του '03 , ξεκινησε χωρις ζεσταμα και την επομενη ημερα το αυτοκινητο αλλαξε βαλβιδες ... ???

καποιος με μηχανικες γνωσεις να μας εξηγησει τι ακριβως γινεται ... υπαρχει ???
Καποτε οι κυλινδροι ηταν απο μαντέμι......τωρα απο κραματα αλουμινιου!
Καποτε τα μπιστονια ηταν απο αλουμινιο ''Χ'' με περισσοτερο σιδηρο και λιγοτερο αλουμινιο......τωρα εξολοκληρου απο αλουμινιο με 0.1% σιδηρο ετσι για να μην τρυπάνε!!!!!
Καποτε τα λαδια ηταν προδιαγραφων SE και τωρα εχουν φτασει την SH και προχωράνε
Καποτε το καρμπυρατερ ηταν νόμος...... τωρα ο ψεκασμος 5ης γενιας!!!!
Καποτε τα diesel χρειαζοντουσαν προθερμανση καυσιμου...... τωρα βαζεις μπρος και φευγεις!!!!!!
Διοτι το ζητουμενο ειναι το ζεσταμα του λαδιου και οχι του μετάλλου!!! Και μιας και το μεταλλο λογω τριβης ζεσταινεται ΠΟΛΥ γρηγορα απο οτι ΟΛΟ το λαδι στην ελαιολεκανη οταν το ζεσταινεις ακινητο η διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ τους ειναι τεραστια (ζεστα τα μεταλλα κρυο το λαδι) οποταν εχεις ελλιπη λιπανση (αφου η κινηματικη ροη και οι ιδιοτητες του λαδιου επιτυγχανονται μονον οταν ειναι σε θερμοκρασια λειτουργιας) και κανεις ''ζημια'' στον κινητηρα!! Ειδικα σε εναν αεροψυκτο!!!!!!!
Γενικα η εξελιξη των μετάλλων και των λαδιων λεει βαζεις μπρος και σιγα σιγα ξεκινας και ζεσταινεις οδηγωντας και ποτε εν σταση!!!

Το βαραντερο στο βιβλιο τους λεει ''start the engine, let it idle until the first bar appear and then you may drive....'', οταν ομως τους εγραψα ενα γραμμα (στην Ιαπωνια) για το τι λαλακιες γραφουν μου απαντησαν '' it is an old addition which you may forget following the recent mechanical developments of metallurgy and oil industry improvements!!!''
Με άλλα λογια ''βαζεις μπροστα και ζεσταινεις στον δρόμο!!!!

Ελπιζω να σε καλυψα!!!!
Reply With Quote
Παλιό 14-04-2010, 15:47
pkar Ο/Η pkar βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Peireus
Μoto: R1200 GS 08

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων
Καποτε τα μπιστονια ηταν απο αλουμινιο ''Χ'' με περισσοτερο σιδηρο και λιγοτερο αλουμινιο......τωρα εξολοκληρου απο αλουμινιο με 0.1% σιδηρο ετσι για να μην τρυπάνε!!!!!
Καποτε τα diesel χρειαζοντουσαν προθερμανση καυσιμου...... τωρα βαζεις μπρος και φευγεις!!!!!!
Διοτι το ζητουμενο ειναι το ζεσταμα του λαδιου και οχι του μετάλλου!!! Και μιας και το μεταλλο λογω τριβης ζεσταινεται ΠΟΛΥ γρηγορα απο οτι ΟΛΟ το λαδι στην ελαιολεκανη οταν το ζεσταινεις ακινητο η διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ τους ειναι τεραστια (ζεστα τα μεταλλα κρυο το λαδι) οποταν εχεις ελλιπη λιπανση (αφου η κινηματικη ροη και οι ιδιοτητες του λαδιου επιτυγχανονται μονον οταν ειναι σε θερμοκρασια λειτουργιας) και κανεις ''ζημια'' στον κινητηρα!! Ειδικα σε εναν αεροψυκτο!!!!!!!
Γενικα η εξελιξη των μετάλλων και των λαδιων λεει βαζεις μπρος και σιγα σιγα ξεκινας και ζεσταινεις οδηγωντας και ποτε εν σταση!!!

Το βαραντερο στο βιβλιο τους λεει ''start the engine, let it idle until the first bar appear and then you may drive....'', οταν ομως τους εγραψα ενα γραμμα (στην Ιαπωνια) για το τι λαλακιες γραφουν μου απαντησαν '' it is an old addition which you may forget following the recent mechanical developments of metallurgy and oil industry improvements!!!''

Ελπιζω να σε καλυψα!!!!
Πάντα κατατοπιστικότατος !!!

Last edited by pkar; 14-04-2010 at 16:03.
Reply With Quote
Παλιό 14-04-2010, 16:15
BUSA MAKIS Ο/Η BUSA MAKIS βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Sep 2009
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: BMW F650GS SUZUKI HAYABUSA

Δεν περιμένω σε κανένα όχημα να ζεσταθεί και να φύγω. Βάζω μπροστά, φοράω κράνος και γάντια και ξεκινώ. Χαλαρά μέχρι να ζεσταθεί και όχι να ανέβει η θερμοκρασία του νερού αλλά αυτή του λαδιού που έχει μεγαλύτερη σημασία. Αφού συμβούν αυτά τότε θα ζορίσω το μοτέρ.
Reply With Quote
Παλιό 14-04-2010, 16:35
ace_gln Ο/Η ace_gln βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Nov 2009
Περιοχή: chalkida
Μoto: gs 1200 r 2007

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων

Ελπιζω να σε καλυψα!!!!

EYXARISTW POLU ... ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΣ ... ΜΕΓΑ GEORGE P ...
Reply With Quote
Απάντηση

Κανόνες καταχώρησης