GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Μοτοσυκλέτα > Τεχνικά θέματα διάφορα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιό 09-06-2011, 00:50
CPretenteriS Ο/Η CPretenteriS βρίσκεται εκτός σύνδεσης

Ημερομηνία εγγραφής: May 2010
Περιοχή: Spata
Μoto: BMW R1200GS (mod. 2010)
Προεπιλογή Απάντηση: Λάδι 10W 40

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από kostas_366 Εμφάνιση μηνυμάτων
Πρε τον χειμώνα να βάλεις άλλη μάρκα.
Αλλιώς πάρε μια kodak να βάζεις το φιλμ

Ωχ η κοιλιά μου

Reply With Quote
Παλιό 09-06-2011, 01:44
yannis Ο/Η yannis βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: Κερατσίνι Far-west
Μoto: F 800 GS._ Αα, ξέχασα. BMW !!!!!

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από vaska Εμφάνιση μηνυμάτων
β) Εγώ είπα "αντιπαράθεση" αντί "αντίλογος" που χρησιμοποίησες, λόγω του ότι έτσι αρχίζει πάντα ο "καυγάς". Εγώ ξέρω, όχι εγώ ξέρω καλύτερα κλπ κλπ κλπ και ουδεμία διάθεση έχω να διαπληκτιστώ με κανέναν.

α) Στην Αθήνα τα φέρνει ο Λαμπριανίδης (Trade Wind | Lubricants - Chemicals), αλλά εγώ αγοράζω από εδώ (MotoMaD - Εξοπλισμος αναβατη -Aνταλλακτικα μοτοσυκλετων) που είναι φιλαράκι. Θέλω τα λεφτά μου να πηγαίνουν (όσο αυτό είναι εφικτό) σε άτομα που γνωρίζω. Παρεμπιπτόντως οι τιμές του είναι super σε ότι έχω αγοράσει.
Το λάδι που χρησιμοποιώ είναι το TORCO T4SR 10W40
Ευχαριστώ.
Reply With Quote
Παλιό 09-06-2011, 04:49
TEOSS Ο/Η TEOSS βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2009
Περιοχή: Αθηνα
Μoto: R 1100 GS R 51/3 CB250RS

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων
Συμφωνως με τις εταιρειες παραγωγης μηχανελαιων η θερμοκρασια του λαδιου ειναι το Α και το Ω ωστε να διατηρει τις ιδιοτητες του! Γιαυτο τον λογο περνανε απο συγκεκριμενα τεστ τα λαδια οπως π.χ την NOACK VOLATILITY (D-5800) NOACK Volatility Test - Wikipedia, the free encyclopedia και η HIGH SHEAR (D-4683) ASTM D4683 | IHS
Εξάλλου αν δεν υπηρχε προβλημα προς τι τα ψυγεια λαδιου σε μοτοσυκλετες οπως η GS?

Εξαρταται που στελενει τον αερα το βεντιλατερ! Στα στρηταδικα ναι υπαρχει ενα προβλημα στην πολη αλλα στο Βαραντερο, τρανσαλπ, αφρικα που ειναι ψηλα το βεντιλατερ.....δεν καταλαβαινεις ποτε μπαινει μπρος και που φυσαει!!

110-120 βαθμους μαξιμουμ στο φαναρι! Στο περασμενο βαραντερο ειχα θερμοκρασια λαδιου (εξτρα), ποτε δεν ξεπερασε τους 110-120 βαθμους!

σημασια στην λεπτομερεια π.χ αφρικα τουιν και σημασια στην οικονομια χρηματων κατασκευης π.χ βαραντερο που δεν εχει!!

Οχι, αλλα ηθελαν αλλαγες καθε 4000κμ τα Χοντα που αναφερεις και καθε 5000 τα Σουζουκι!

Αυτο το αφηνω ασχολιαστο!!! Αεροψυκτος και αξιοπιστοτερος του υδροψυκτου???? Ουδεν σχολιο!!!

ατυχης η συγκριση διοτι τα VT & VFR εβγαζαν καποια προβληματα ασχετα με την υδροψυξη/αεροψυξη!
Σημ. Μην αρχισεις να φωναζεις τωρα!!!!
Όχι βέβαια ,
εξάλλου συμφωνούμε σε όλα (σχεδόν).
Σε ότι αφορά την θερμοκρασία του λαδιού. Συμφωνούμε ότι το λαδί, είτε σε αερόψυκτο, είτε σε υδρόψυκτο κινητήρα αναπτύσσει θερμοκρασία άνω των 90ο βαθμών και τουλάχιστον μέχρι 110-120 χωρίς πρόβλημα . Το ψυγείο είναι για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση σε συνθήκες υψηλής καταπόνησης.
Άρα δεν είναι λόγος μη αγοράς μοτό, η υψηλότερη θερμοκρασία του λαδιού.!!!

Στο θέμα αίσθηση έβαλα <<>> γιατί υπάρχει και το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Π.χ. φίλος με varadero μου έχει πει ότι όταν ανεβαίνει Αθήνα <<ανεβάζει θερμοκρασία > γιατί δεν έχει συνηθίσει να κινείται σε τέτοιες συνθήκες. Βέβαια εάν κυκλοφορούσε με ZZR 1200 και μετά έπαιρνε το vara θα νόμιζε ότι έχει αξεσουάρ …air condition !!!

Οι συχνές αλλαγές λαδιού έχει σαφώς σχέση …με τα λαδιά του 1985 !!!

Η σύγκριση δεν είναι καθόλου ατυχής αλλά λίγο πονηρή ... γιατί δείχνει πόσο δύσκολο ως αδύνατο είναι να αποδείξεις (και οποιοσδήποτε) ότι η αξιοπιστία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τρόπο ψύξης. Αφού ακόμα κι αν βρούμε προβληματικούς κινητήρες και με βλάβες που να έχουν άμεση σχέση με την απαγωγή της θερμότητας, είναι ποιο σωστό να το αποδώσουμε σε λάθος της συγκεκριμένης σχεδίασης και όχι γενικά στην μέθοδο απαγωγής.

Όσο για το ασχολίαστο … πάρε αυτά το 2 μοτό και αφού δεις καλά τα χαρακτηριστικά και συγκρίνεις αποκλειστικά τους κινητήρες τους πες μου που είναι η εξέλιξη 30 χρονών και πείσε με να πετάξω το εντελώς (χωρίς ψυγείο) αερόψυκτο CB250RS μου για το υδρόψυκτο CBR250R . Είπαμε αποκλειστικά κινητήρα …έτσι ?
(Αλήθεια γιατί 4000 δολάρια στην Αμερική και 4700 ευρώ στην Ελλάδα ?)
Honda CB250RS
1981 Honda CB 250 RS specifications and pictures
Honda CBR 250R (2011) | Mrbike.gr - Ολα τα νέα για τη μοτοσικλέτα, με ένα μόνο click!
2011 Honda CBR250R First Look - Motorcycle USA

Πάντως είμαι σίγουρος ότι εάν σε 30 χρόνια με καλέσεις για καφέ και έχει παρκάρει δίπλα ένα CBR250R για να μου αποδείξεις ότι αντέχει, εγώ θα σκάσω μύτη με το 57!!! ετών αερόψυκτο cboura μου…Θα σε πατάω και στην κόντρα …αφου θα έχουμε ίδια περίπου ισχύ αλλά 55 κιλά λιγότερα (35 από μηχανές και 20 από εμάς)!!!
Πάντως το τσακίσαμε στο σπαμ το θέμα …
Reply With Quote
Παλιό 09-06-2011, 08:26
kostas_366 Ο/Η kostas_366 βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Επίδαυρος-Κερατσίνι
Μoto: R 1100 gs και τώρα R 1150 gs

Απόσπασμα:
Προφανώς αναφέρεσαι στο δικό μου πόστ. Αν θες να γίνεις λίγο πιο σαφής Κώστα γιατί δεν σε κατάλαβα.
Κάπου εκεί με το φίλμ και την κόντακτ το έχασα.
Όχι αγόρι μου, δεν το λέω σε εσένα.
Σε εκείνο τον παλιο-πρε.. το λέω..
Reply With Quote
Παλιό 09-06-2011, 09:35
CPretenteriS Ο/Η CPretenteriS βρίσκεται εκτός σύνδεσης

Ημερομηνία εγγραφής: May 2010
Περιοχή: Spata
Μoto: BMW R1200GS (mod. 2010)

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από kostas_366 Εμφάνιση μηνυμάτων
Όχι αγόρι μου, δεν το λέω σε εσένα.
Σε εκείνο τον παλιο-πρε.. το λέω..
Ούτε κι εγώ κατάλαβα ρε θέατρο...
Reply With Quote
Παλιό 09-06-2011, 10:12
EvVas Ο/Η EvVas βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Apr 2010
Περιοχή: Πρέβεζα
Μoto: R1200GS 2005

Απόσπασμα:
Το λάδι που χρησιμοποιώ είναι το TORCO T4SR 10W40
Από όσα διάβασα παραπάνω το 20/50 είναι πιο ενδεδειγμένο από το 10/40 ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα 20/50 τα έχεις δοκιμάσει;
Το λέω γιατί αναφέρεις μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και θέλω να καταλάβω αν φταίει το ίδιο το λάδι ή ο τύπος του (20/50 με 10/40)
Reply With Quote
Παλιό 09-06-2011, 13:27
vaska Ο/Η vaska βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2010
Περιοχή: Πάτρα
Μoto: YAMAHA IT 490 SUZUKI DR 650 SE BMW R1200GS

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από EvVas Εμφάνιση μηνυμάτων
Από όσα διάβασα παραπάνω το 20/50 είναι πιο ενδεδειγμένο από το 10/40 ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το λέω γιατί αναφέρεις μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και θέλω να καταλάβω αν φταίει το ίδιο το λάδι ή ο τύπος του (20/50 με 10/40)
Όχι έχω βάλει μόνο 10/40. Το ίδιο έβαλα και στη γριούλα μου (DR650 SE) η οποία είναι 11 χρονών με μόνον 20000 χλμ, αλλά κακοποιήθηκε βάναυσα από αλήτη μάστορα που διατηρεί συνεργείο στην Πάτρα και του το πήγαινα μία φορά το χρόνο για σερβις ανεξαρτήτων χλμ, λόγω έλλειψης χρόνου. Ο αλήτης ποτέ δεν έκανε σέρβις, ποτέ δεν είχε αλλάξει λάδια τα 4 χρόνια που του το πήγαινα, ποτέ φίλτρα ποτέ μπουζί και μου έκλεψε και πραγματάκια από πάνω της. Στην προ τελευταία χωμάτινη βόλτα στα Άγραφα το μηχανάκι αγκομαχούσε. Του έγινε ένα κανονικότατο σέρβις με καυσανάλυση, Μπήκαν τα συγκεκριμένα λάδια και στην τελευταία μου χωμάτινη εξόρμηση (πάλι στα Άγραφα) θυμήθηκα το DR που ήξερα.

Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα λάδια αυτά κι έχω σκοπό να τα κρατήσω.
Reply With Quote
Παλιό 09-06-2011, 13:36
GeorgeP Ο/Η GeorgeP βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Αθηνα
Μoto: VARADERO MK3

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από EvVas Εμφάνιση μηνυμάτων
Ολοι (σχεδον) οι κατοχοι GS με μποξερ χρησιμοποιουν 20/50 ολον τον χρονο ακολουθωντας τις συμβουλη της μαμας η οποια γραφεται ευκρινως στο βιβλιαρακι κατοχου!!! Αυτοι κατι ξερουν!! Μαλιστα απο οσο ειμαι σε θεση να γνωριζω στο βιβλιαρακι δεν δινεται αναλογια ιξωδους λαδιου με εξωτερικες θερμοκρασιες οπως γινεται σε ολα τα υδροψυκτα οχηματα, μοτοσυκλετες κι αυτοκινητα!!

Αν θελεις κατι άλλο για το καλοκαιρι πηγαινε σε ενα 15/50 το πολυ!

Ακομη, λογω του οτι, - το ξαναλεω για ολους - η GS δεν διαθετει υγρο συμπλεκτη μπορεις/τε αφοβα να χρησιμοποιειται λαδια αυτοκινητου κι οχι απαραιτητα μοτοσυκλετων τα οποια ειναι αρκετα φθηνοτερα!
Reply With Quote
Παλιό 10-06-2011, 01:09
KRASOPATERAS Ο/Η KRASOPATERAS βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Σχηματάρι
Μoto: GS 1200 08

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων
Ολοι (σχεδον) οι κατοχοι GS με μποξερ χρησιμοποιουν 20/50 ολον τον χρονο ακολουθωντας τις συμβουλη της μαμας η οποια γραφεται ευκρινως στο βιβλιαρακι κατοχου!!! Αυτοι κατι ξερουν!! Μαλιστα απο οσο ειμαι σε θεση να γνωριζω στο βιβλιαρακι δεν δινεται αναλογια ιξωδους λαδιου με εξωτερικες θερμοκρασιες οπως γινεται σε ολα τα υδροψυκτα οχηματα, μοτοσυκλετες κι αυτοκινητα!!

Αν θελεις κατι άλλο για το καλοκαιρι πηγαινε σε ενα 15/50 το πολυ!

Ακομη, λογω του οτι, - το ξαναλεω για ολους - η GS δεν διαθετει υγρο συμπλεκτη μπορεις/τε αφοβα να χρησιμοποιειται λαδια αυτοκινητου κι οχι απαραιτητα μοτοσυκλετων τα οποια ειναι αρκετα φθηνοτερα!
Και καλύτερα από ότι λένε μέχρι και οι «μαμά» εταιρίες επειδή δεν έχουν την προδιαγραφή JASO MA.

Η JASO MA είναι μια προδιαγραφή που δηλώνει ότι οι δίσκοι έχουν ασφαλή λειτουργία και δεν πατινάρουν, αυτό γίνετε γιατί έχουν βάλει λιγότερα και ποιο light αντιτριβικά μέσα στα λάδια και για αυτό αν κοιτάξουμε τα λάδια για μηχανές έχουν και λιγότερες προδιαγραφές τύπου SH η SL κλπ….

Τον αυτοκινήτων αυτοί που τα ψάχνουν τα θεωρούν καλύτερα λόγο αντιτριβικών.

Στο παρελθόν ήμουν σε χημείο συναδέρφου με άλλη ιδιότητα (αγνιζόμενος μάλιστα) και είχε ένα βίντεο με ένα τεστ σε λάδια που κάνουνε για τον βαθμό αντιτριβικής ιδιότητας πάνω σε μία ειδική πέτρα που γυρίζει με σταθερή ταχύτητα. Πάνω στην πέτρα ακουμπάγανε ένα μέταλλο που το πιέζανε με διάφορα βαρίδια στην άλλη άκρη ενός μοχλικού και μετράγανε με μηχάνημα την αντίσταση, όσο καλύτερες αντιτριβικές ιδιότητες είχε το λάδι τόσα περισσότερα κιλά σήκωνε χωρίς αντίσταση.

Όσο ποιο απλό ήταν το λάδι τόσο χειρότερες επιδόσεις είχε, τα μοτοσυκλετηστικά είχαν σαφώς λιγότερα κιλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα.

Είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς και φωτογραφίες πως είναι ένα λάδι σε μικροσκόπιο ενώ έχει δουλέψει κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα, εκεί βλέπεις πως είναι τα μόρια σε ένα καλό λάδι και πως σε ένα χειρότερο….
Σε διάφορα τέστ πάντως που έχω διαβάσει το Mobil 1 15/50 συνθετικό διαπρέπει, όπως και πολλά άλλα.

Η έκπληξη ήταν ότι οι επιδώσεις σε λάδια φίρμας όπως Motul, Castrol και κάτι άλλα που δεν μου έρχονται τώρα ήταν χειρότερες από ορισμένα που δεν τους το είχες!!

Πάντως μια φορά στην δικιά μου έβαλα Castrol σε αντιπροσωπεία και σε λιγότερο από 5000 τα έβγαλα και έβαλα πάλι Aral 20/50… τα έκαψε για πλάκα….και κροτάλιζε περισσότερο.
Τώρα έχω 15/50 ημίσυνθετικά και έχει πάλι διαφορά στο κροτάλισμα ιδιαίτερα στην εκκίνηση....προς το καλύτερο.

Αν μπορέσω να βρω το βιντεάκι θα το ανεβάσω και θα δείτε τι γίνετε….

Last edited by KRASOPATERAS; 10-06-2011 at 01:11.
Reply With Quote
Παλιό 10-06-2011, 10:52
EvVas Ο/Η EvVas βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Πρέβεζα
Μoto: R1200GS 2005

Μια ερώτηση για τις βαλβολίνες του σασμάν. Εαν θελήσω να τις αλλάξω με άλλης εταιρείας τι πρέπει να προσέξω;
αυτές κάνουν;(μιας και μιλάμε για torco)
TORCO MTF-L 75W 1 LT
Reply With Quote
Απάντηση

Κανόνες καταχώρησης