GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Γενικά > Ελλάδα και Κόσμος > Ελλάδα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιό 30-04-2012, 23:32
daflos Ο/Η daflos βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jun 2009
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: BMW-R1200GS
Thumbs down Τα κολπάκια του εκλογικού νόμου και το όριο του 3%

Mελετώντας τον εκλογικό νόμο διαπίστωσα -και δυστυχώς αποδεικνύονται
πως είναι έτσι- τα εξής:

Είτε ρίξεις λευκό είτε άκυρο είτε δεν πας καθόλου είτε -κι εδώ είναιτο ζήτημα- ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσειτο όριο του 3%, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Το ποσοστό κάθε κόμματος
υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμόςαπό όσους πέρασαν το 3%. Αυτές οι ψήφοι θεωρούνται έγκυρες για τηνκατανομή των εδρών και μόνον αυτές.

Αν λοιπόν είμαστε 1000 πολίτες και 240 από μας θέλουν στην κυβέρνησητο κόμμα π.χ. ΝΔ (!) και το ψηφίσουν, τι δύναμη έχει αυτό;Ποιο είναι το πραγματικό του ποσοστό;

Έχουμε και λέμε

Από τους 1000 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; χ ;

Έχουμε λοιπόν: Χ = 240*100/1000 = 24%

Με μια λογική αποχή 20% (δηλαδή αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι 200), πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 800 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; χ ;
Χ = 240*100/800 = 30% !

Υπάρχουν όμως και τα άκυρα... Αν απ' τους 800 που πήγαν στις κάλπες,οι 50 ρίξουν άκυρο τότε, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 750 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; χ ;

τώρα έχουμε: Χ = 240*100/750 = 32% !

Κι αν απ' τους 750 οι 60 ρίξουν λευκό, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

Από τους 690 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; χ ;
Χ = 240*100/690 = 34,8% !!

Μα καλά, θα μου πείτε, αυτά ίσχυαν πάντοτε. Είναι ο κλασσικός τρόποςτου συστήματος για να παίρνουν έδρες που δεν τους αναλογούν.
Ναι, αλλά τώρα οι έδρες δεν μοιράζονται με βάση απλά και μόνο τις«έγκυρες» ψήφους (σα να λέμε οι 690 του παραδείγματός μας) αλλά από τοάθροισμα των ψήφων μόνο όσων κομμάτων πέρασαν το 3% -και υπό όρους, η
ΝΔ με αυτό το ποσοστό κάνει κυβέρνηση.

Αν δηλαδή, από τους 690 πολίτες, οι 100 συνολικά ψηφίσουν συνδυασμούς
που δεν περνούν το όριο του 3% τότε έχουμε και λέμε

Από τους 590 ΝΔ θέλουν 240
στους 100 πόσοι; χ ;

Πάμε πάλι: Χ = 240*100/590 = 40,7 % !!

Έλα όμως που -με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο- ένα τέτοιο ποσοστό
δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στη ΝΔ γιατί οι έδρες της θα είναι
Από τους 590 πολίτες ΝΔ θέλουν 240
από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει;
(Χ;;

και έχουμε τελικά: Χ = 240*250/590 = 101 έδρες

Και επειδή το πρώτο κόμμα παίρνει και «δωράκι» 50 έδρες, η ΝΔ έχει τελικά 151 !

Αν θεωρείτε πως μόνη της η ΝΔ δεν μπορεί να έχει 240 πολίτες στους1000, βάλτε και τους Πασόκους μαζί. Έτσι κι αλλιώς μαζί θα πάνε αν χρειαστεί να σώσουν το σύστημα.Πώς πήγαμε από τους 1000 στους 590; Πώς έγινε και ένα κόμμα με πραγματική δυναμική 25% στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, να
παίρνει 151 έδρες:

Σε όσες εκλογές έζησα, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε και ως ενδεχόμενο. Να πώς γίνεται:
Αν δεν υπήρχε το «δωράκι» των 50 εδρών και εαν οι έδρες μοιράζονταν και στα κόμματα κάτω του 3% η ΝΔ θα έπαιρνε:

Από τους 690 πολίτες ΝΔ θέλουν 240
από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει;
(Χ;;
Χ = 240*250/690 = 87 έδρες.

Ακόμη και με το δωράκι, θα είχε μόνο 87 + 50 = 137 έδρες...

Αυτά διαπίστωσα φίλοι μου και είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι:

Αν δεν επιθυμείτε με τίποτα μια κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚκαι θέλετε να ψηφίσετε έναν συνδυασμό που κατά τη γνώμη σας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3%, σκεφτείτε το καλά και πολύ.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν από αυτούς τους συνδυασμούς που κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνούν το όριο. Ειδάλλως οφείλετε να είστε έτοιμοι για μια ακόμη 4ετία όσων μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.

τα συμπεράσματα βγαίνουν από τα νούμερα κι όπως πάντα οι αριθμοί είναι
αμείλικτοι.
Reply With Quote
Παλιό 01-05-2012, 08:46
peterv Ο/Η peterv βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: Athens
Μoto: BMW R 1200 GS
Προεπιλογή

Το είδα και εγώ κυκλοφορεί σε mail.

Πολύ θα ήθελα να ξέρω αν ισχύει πραγματικά αυτός ο υπολογισμός ή είναι εργαλείο κάποιων, για να ψηφίσουμε μόνο κόμματα που έχουν πιθανότητες να είναι μέσα στη βουλή.

Έχω ρωτήσει αρκετούς πάνω σε αυτό το θέμα αλλά αναλόγως σε ποιό κόμμα ανήκει αυτός που ρωτάω μου λέει και τα δικά του.

Άραγε ισχύει πραγματικά ;

Sent from my iPhone using Tapatalk
Peterv

Last edited by peterv; 01-05-2012 at 08:47.
Reply With Quote
Παλιό 01-05-2012, 09:56
KAS Ο/Η KAS βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Aug 2009
Περιοχή: athens
Μoto: GS 1200
Προεπιλογή Απάντηση: Τα κολπάκια του εκλογικού νόμου και το όριο του 3%

Και να ισχύει ....Δηλαδή αν εγώ θέλω να ψηφίσω ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή Λεβέντη δεν θα τους ψηφίσω επειδή δεν θα περάσουν το 3% .Πολύ περισσότερο αν τους γουστάρω ιδεολογικά ή ταιριάζουν οι απόψεις ή τα χνώτα μας ;
Reply With Quote
Παλιό 01-05-2012, 10:21
syan Ο/Η syan βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Αθήνα
Μoto: R12RT

Η τεράστα απάτη του εκλογικού νόμου και το όριο του 3% - SOS

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ:
ΟΧΙ ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 3% !

Τα κολπάκια του εκλογικού νόμου όριο 3% - Η Ελλάδα που Αντιστέκεται
Reply With Quote
Παλιό 01-05-2012, 12:50
mck Ο/Η mck βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2010
Περιοχή: Χολαργός - Παπάγου
Μoto: R1200GS SE (2009)

Πολυ φοβάμαι οτι ισχύει ... Γιαυτό η αποχή δεν ειναι λύση ...

Μόνο η συμμετοχή είναι (ο δρόμος προς την) λύση ...

Από και πέρα είναι ζήτημα προσωπικής άποψης κατόπιν (αναζήτησης της) ενημέρωσης ...
Reply With Quote
Παλιό 01-05-2012, 13:30
peterv Ο/Η peterv βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Περιοχή: Athens
Μoto: BMW R 1200 GS

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από KAS Εμφάνιση μηνυμάτων
Και να ισχύει ....Δηλαδή αν εγώ θέλω να ψηφίσω ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή Λεβέντη δεν θα τους ψηφίσω επειδή δεν θα περάσουν το 3% .Πολύ περισσότερο αν τους γουστάρω ιδεολογικά ή ταιριάζουν οι απόψεις ή τα χνώτα μας ;
Σε καμία περίπτωση (ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ) δεν θα ήθελα ψηφίζοντας την ιδεολογία στο κόμα που πιστεύω , την ψήφο μου να την πάρει το πρώτο πλειοψηφικό κόμα απλά και μόνο επειδή το δικό μου δεν έπιασε το 3% .
Αν ισχύει βέβαια όλο αυτό ..... και απλά δεν το αναπαράγουν σαν είδηση τα μικρότερα κόμματα της βουλής ώστε να καρποθούν τους ψήφους των μικρότερων.
Γιαυτό υπάρχει κάποιος πιο ειδήμον στα πολιτικά που θα μπορούσε να μας κατατοπίσει καλύτερα ;

Last edited by peterv; 01-05-2012 at 13:34.
Reply With Quote
Παλιό 01-05-2012, 15:00
KAS Ο/Η KAS βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Aug 2009
Περιοχή: athens
Μoto: GS 1200

Στο χωριό μου και φαντάζομαι στα περισσότερα μέρη της Βόρειας Ελλάδας , στις εκλογές του 1981 , σε παρόμοιο στυλ όπως και σήμερα , λέγανε πως σε περίπτωση που κερδίσει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα ο Τίτο θα καταλάβει την Μακεδονία . Και βέβαια εκεί στα βόρεια εμείς μεγαλώσαμε με τον ΄΄κίνδυνο από τον βορά ,, .Η αρνητική προπαγάνδα σε όλο το μεγαλείο της .Ένα διαφορετικό είδος τρομοκρατίας . Πιστέψτε το 1982 την Ελευθεροτυπία την έκρυβα κάτω από το μπουφάν μου .
Και ερχόμαστε στο σήμερα .Ποιος μου λέει ότι αυτό ότι δεν είναι ένα είδος προπαγάνδας από μικρά αλλά εισερχόμενα στην Βουλή κόμματα , προκειμένου να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη . ΄΄ Μη ψηφίζεται άλλους γιατί η ψήφος σας θα πάει χαμένη ,, .
Είναι λογική αυτή ;Και στο κάτω κάτω αν πρέπει να ψηφίσω αυτούς θα πρέπει να με κερδίσουν με θετική και όχι με αρνητική προπαγάνδα .
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το ίδιο πράττω και εγώ , και μάλιστα υπέρ των μνημονιακών κομμάτων .Ενδεχομένως έτσι να το εισπράττει κάποιος ή ακόμη και έτσι να να συμβαίνει .
Πιστεύω πως ψηφίζουμε κάποιον επειδή αξίζει να τον ψηφίσουμε , και όχι επειδή ο άλλος είναι χειρότερος .Διαφορετικά δεν ψηφίζουμε . Και θεωρώ πως αυτό , τουλάχιστον για εμένα , είναι ορθότερη πολιτική πράξη από το να ψηφίσω κάποιον βασιζόμενος σε αρνητικά κριτήρια .

Last edited by KAS; 01-05-2012 at 15:02.
Reply With Quote
Παλιό 04-05-2012, 00:13
clear Ο/Η clear βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2009
Περιοχή: Κάντζα
Μoto: F 650 dakar rr

Δεν είναι κάποιο κόλπο, είναι απλά μαθηματικά και δυστυχώς είναι σωστός ο υπολογισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που το έφερε στην Βουλή για ψήφιση ο Πρ. Παυλόπουλος: το μπόνους των 50 εδρών που στερούνται τα πολύ μικρά κόμματα.
Στον παραπάνω συλλογισμό το μόνο καπως τραβηγμένο είναι το: 100
(στους 690= 14%) θα ψηφίσουν κόμματα που θα πάρουν κάτω από 3%.

Συνήθως οι ''λοιποί'' δεν παίρνουν συνολικά (όλοι μαζί) ποσοστό πάνω από 5-6%. Άρα πιό κοντά στην πραγματικότητα θα ήταν ότι 42-45 άτομα θα ψηφίζαν τα πολύ μικρά κόμματα.
Έτσι μας λείπουν 55 -58 άτομα στα 690 (= 8,1%)που δεν ξέρουμε που να τα βάλουμε.
Αν τα βάλουμε στο πρώτο κόμμα τότε είναι κοντά στην αυτοδυναμία.
Αν όμως πιστεψουμε ότι αυτο το 8,1% θα μοιραστεί αναλογικά σε όλα τα κόμματα τότε ίσως βάλουμε και 1 ή 2 κόμματα παραπάνω (από τα φημολογούμενα 6-7 μέσα στη βουλή) - που κατά την προσωπική μου άποψη, καλό θα είναι.
Τελικά ψηφίστε ότι θέλετε, αλλά μην κάτσετε σπίτι σας στις πιο κρίσιμες εκλογές. Η συγκυρία είναι ιδανική για να δώσουμε ένα μάθημα στους αλλαζόνες πολιτικούς. Η ψήφοσ μας είναι η δύναμή μας, οι πορείες και οι διαμαρτυρίες είναι βούτυρο στο ψωμί τους.
Reply With Quote
Απάντηση

Κανόνες καταχώρησης