Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από vpentza
κοκκινισμένοι λαιμοί προκύπτουν και από αρρύθμιστες βαλβίδες οι οποίες προκαλούν ανάφλεξη σε λάθος χρόνο ....
|
Βασίλη θα αναφέρεσαι προφανώς στα παλιά - κλασσικά πλέον - μοντέλα της BMW, που όταν έχουν αρρύθμιστες βαλβίδες και δεν είναι σωστά χρονισμένος ο κινητήρας (αβάνς, πλατίνες, κλπ), όντως "φουντώνουν" από τη ζέστη τους και κατά συνέπεια "μαυρίζουν" οι εξατμίσεις, φτιαγμένες από τα μέταλλα της εποχής. Έχω πειραματιστεί και το έχω διαπιστώσει στο μονοκύλινδρο R26, να είναι αρρύθμιστο, να μην πηγαίνει μία και με έχει κάψει ολόκληρο από τη ζέστη που βγάζει. Μόλις του έφερα τις πλατίνες "στα ίσα", άλλαξε αμέσως το μηχανάκι και από εκεί που έβγαζε 50χλμ/ω τελική, την διπλασίασε. Αυτά μόλις το είχα πάρει και ήταν αρρύθμιστο για καμμιά 20αριά χρόνια.
Τώρα μιλάμε για σύγχρονους κινητήρες που είναι όλα στο αυτόματο και τέλεια ρυθμισμένα. Παρ' όλα αυτά είναι προβλεπόμενη και σωστή η λειτουργία με τους σωλήνες πυρακτωμένους, δεν οφείλεται σε καμμία λάθος ρύθμιση. Απλώς οι περισσότεροι δεν το βλέπουμε πλέον, γιατί όταν δουλεύει η μηχανή, είναι και τα φώτα αναμμένα και επισκιάζεται το φαινόμενο. Τις παραπάνω φωτογραφίες τις τράβηξα σε απόλυτο σκοτάδι

και για να σβήσουν τα φώτα της GS με τον κινητήρα σε λειτουργία για να μην μου φωτίζουν το περιβάλλον, όλοι ξέρουμε (?) ότι κρατάμε για 10'' πατημένο το δεξί φλας, στη συνέχεια χωρίς να το αφήσουμε, συνεχίζουμε να πατάμε για άλλα 10'' την ακύρωση των φλας και - ω του θαύματος - τα φώτα σβήνουν!
Έχω διαβάσει παλαιότερα, δεν το βρίσκω τώρα, ότι αυτό παρατηρήθηκε από έναν μηχανικό στην πρώτη κιόλας BMW, την R32, η οποία σε ένα κλειστό υπόστεγο έδειχνε τις πυρακτωμένες εξατμίσεις του boxer κινητήρα της.
ΥΓ. Η στιγμή της
ανάφλεξης δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με τη ρύθμιση των
βαλβίδων, παρά μόνο αν μιλάμε για προανάφλεξη, αλλά και πάλι δεν μπαίνει ηλεκτρικό ρεύμα στην υπόθεση.
Το παραπάνω κείμενό σου είναι απόλυτα σωστό αν στη λέξη "βαλβίδες" βάλεις τη λέξη "πλατίνες", κάτι που δεν ισχύει όμως για την GSA!