Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP
Το ζητουμενο κατα το στρωσιμο του κινητηρα ειναι......οι τριβες! Κι αυτο διοτι τα σκληρα ατσαλενια ελατηρια λειτουργουν σαν γυαλοχαρτο πανω στο μαλακοτερο αλουμινενιο ¨η χυτοσιδηρο υλικο του κυλινδρου ουτως ωστε να δημιουργηθουν οι καταλληλες προυποθεσειις λειανσης του και σφραγισης του απο αυτα δια την επιτευξη της μεγιστης συμπιεσης και εκμηδενισης (οσο γινεται) της καταναλωσης λαδιου. Αν τις μειωσεις με οποιοδηποτε τροπο τα παραπανω πανε περιπατο. Αυτος ειναι και ο λογος που δεν συνιστωνται απο τις εταιρειες κατασκευης οχηματων η χρηση συνθετικων (100% ¨η ημισυνθετικα) σε καινουριους κινητηρες, ποσο μαλλον τα αντιτριβικα! Μερικα μαλιστα οπως το slick 50 το λέει καθαρα στην συσκευασια αλλα ακι στο σαιτ αν θυμαμαι καλως, ''.......χρηση μετα τα 10000κμ τουλαχιστον''!
επιπλεον θα συνιστουσα στους μελλοντικους χρηστες τετοιων προιοντων να απευθυνθουν στις εταιρειες κατασκευης των μεσω των σαιτς των και να ρωτησουν οποια απορια εχουν. Ετσι εκανα κι εγω το 2005 με την μοτορκοτε στην αμερικη ρωτωντας αν μπορω να το χρησιμοποιησω σε μοτοσυκλετα με υγρο συμπλεκτη και μου απαντησαν ''ΟΧΙ''! Ετσι μου λυθηκαν οι αποριες!
|
Το slick50 το έχω χρησιμοποιήσει προ δεκαετιών και έχω "γδάρει" κοκοράκια σε εκκεντροφόρους. Δεν το ξαναχρησιμοποίησα πουθενά, μου το είπε και ο Κουτσουμπός τότε (1986) που μου επισκεύασε τη μηχανή. Το βάζεις μόνο σε τελειωμένους κινητήρες για να πάρεις το ξύγκι τους.
Το Motorkote το συνιστά ο μάστορας που δουλεύει 50 χρόνια τα παλιά τα κλασσικά και εκεί η πρόσθεσή του σου επιτρέπει να κάνεις και κάποια "υπέρβαση" στις RPM του ρονταρίσματος χωρίς να "κολλήσει" ο κινητήρας ή και να το "ζεστάνεις" λίγο παραπάνω από αυτό που θα άντεχε. Μιλάμε για τεχνολογία του '40.
Τα μέταλλα εκεί, μετά το ρεκτιφιέ είναι πολύ πιο "σφικτά" και μέσα σε 50 χλμ "κολλάει" πανεύκολα ο κινητήρας από την υπερθέρμανση. Στο στρώσιμο σου απαγορεύει να κάνεις πάνω από 20χλμ σερί απόσταση. Έχω στρώσει με πολύ (κυριολεκτικώς) ιδρώτα τρία (μόνο) παλιά μηχανάκια.
Παλαιότερα η BMW σου έβαζε και μηχανικό στοπ στην ντίζα γκαζιού στο στρώσιμο για να μην ανοίγεις πολύ και κολλάνε οι κινητήρες και στο αφαιρούσε μετά το στρώσιμο. Γραμμένο και στα προσπέκτους αυτό.
Είναι χρησιμοποιημένο, αποδεδειγμένο εκατοντάδες φορές και όντως βοηθάει το στρώσιμο το οποίο έτσι κι αλλιώς έρχεται μετά τις 10.000 χλμ στις μηχανές αυτές. Επαληθευμένο και από προσωπική εμπειρία. Στα 600χλμ το μηχανάκι να πηγαίνει με 80 και να τρέμει ολόκληρο απ το ζόρι και στις 10.000χλμ να βλέπεις 120 στο κοντέρ.
Καμία σχέση με σύγχρονους κινητήρες και μέταλλα, πόσο μάλλον με γιαπωνέζικα.
Αν κάποιος το έχει χρησιμοποιήσει εκατοντάδες φορές στην πράξη και έχει όντως πρακτική εμπειρία, θα τον ακούσω πολύ σοβαρά. Η θεωρία του καινούργιου κινητήρα δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λέω (και μου είπαν) και με αυτά που εγώ στην πράξη έχω εφαρμόσει επιτυχώς και ανεπιτυχώς σε παλιούς κινητήρες.
Και ναι, οι αντιπροσωπείες της BMW στο εξωτερικό τα πρώτα χιλιόμετρα του σύγχρονου boxer κινητήρα τα στρώνουν με ημισυνθετικά λάδια. Εφαρμοσμένο επιτυχώς, στην πράξη κι αυτό.